Αυξήσεις στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να «επιβιώσουν» στην αγορά και να μην υποκαθίστανται από ακριβότερα. Το μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί από το καλοκαίρι και αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις των εταιρειών, οι οποίες θα κριθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), βάσει κοστολογίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στόχος της Πολιτείας είναι να αποτρέψει την απόσυρση των φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τα ασύμφορα για τις επιχειρήσεις, και -κατ’ επέκταση- την υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες.
Τα φάρμακα αυτά είναι γενόσημα, τα οποία κατά βάση έχουν μηδενική συμμετοχή. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που υπάρχει συμμετοχή, αυτή ανέρχεται στο 10%, με την αύξησή να αντιστοιχεί σε μικρή επιβάρυνση για τον πολίτη.
Στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/1), ο Υπουργός αντεπιτέθηκε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών των τελευταίων ετών στα φάρμακα έγινε το 2018-2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας το πρότυπο της τιμολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από τις φθηνές χώρες ως χώρες αναφοράς, στην Ευρωζώνη, δηλαδή στις ακριβές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
«Υπήρξε μία πολιτική απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των φθηνών φαρμάκων. Ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε ακριβά φάρμακα σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχει ένας πολύ βασικός κίνδυνος: εάν αποσύρονται τα πολύ φθηνά φάρμακα, ο πολίτης θα αναγκάζεται να μετακινείται στα ακριβά», είπε ο Θάνος Πλεύρης.
Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες
Ενδεικτικά, ο Υπουργός, ανέφερε το παράδειγμα αντιπηκτικού φαρμάκου που κοστίζει 1,4 ευρώ, τονίζοντας ότι εάν αυτό αποσυρθεί, τότε θα υποκατασταθεί με φάρμακο που κοστίζει 67,46 ευρώ.
«Όταν λέω ότι το 1,4 πρέπει να γίνει 1,7 για να παραμείνει στην αγορά δέχομαι κριτική. Αν δεν γίνει αυτή η διόρθωση, τότε πάμε στην υποκατάσταση. Αντί να πάει ο πολίτης σε πανάκριβες θεραπείες επειδή θα εξαφανιστούν τα γενόσημα, επιλέγουμε να γίνουν μικρές διορθώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, όπου κατά βάση δεν υπάρχει συμμετοχή. Ακόμη και εκεί που υπάρχει, όμως, σε μία αύξηση 20 λεπτών σε γενόσημο, με τη συμμετοχή στο 10%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 2 επιπλέον λεπτά του ευρώ. Εάν, όμως, αποσυρθεί αυτό το φάρμακο και λάβει ένα πρωτότυπο που κοστίζει 67 ευρώ, με τη συμμετοχή στο 25%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 16,86 ευρώ», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας.
Στο χείλος του… γκρεμού 1.300 σκευάσματα
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πάνω από 1.300 σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας διατηρούν -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- τιμή κάτω από το μέσο όρο των τιμών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεσή τους.
Στα σκευάσματα αυτά, περιλαμβάνονται και τα γενόσημά τους, που πολλές φορές η τιμή με την οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, δημιουργώντας προβλήματα στις ελληνικές παρασκευάστριες εταιρείες, ενώ για άλλα οι τιμές είναι οριακές με τον κίνδυνο να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας ή το αυξανόμενο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Πάντως, ο Υπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πλαφόν στις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, λόγω ελλείψεων. «Υπάρχουν χώρες αυτή τη στιγμή που στα ΜΗΣΥΦΑ βάζουν πλαφόν. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να το κάνει, διότι η υπάρχει η δυνατότητα κάποια γνωστά σιρόπια ή άλλα σκευάσματα που λείπουν από την αγορά να αντικατασταθούν με γενόσημα και όχι με πολύ πιο ακριβά φάρμακα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.