Ψυχική Υγεία: Άμεσα σε λειτουργία 4 νέες δομές για την υποστήριξη των εργαζομένων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψυχική Υγεία: Άμεσα σε λειτουργία 4 νέες δομές για την υποστήριξη των εργαζομένων
Σύμφωνα με έρευνα για την Ψυχική Υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην ελληνική αγορά, το 2021, το 40% των εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες και πιο επιβαρυμένοι είναι οι γυναίκες και οι νεότεροι.

Άμεσα πρόκειται να λειτουργήσουν 4 Κέντρα Ημέρας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη εργαζομένων, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά την τοποθέτησή της σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Ψυχική Υγεία στους χώρους εργασίας.

Στις νέες δομές, οι οποίες θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Δ. Αττική, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού σχετικά με την εργασία, συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον, burnout, προβλημάτων στις σχέσεις του ατόμου λόγω ψυχοπιεστικών συνθηκών στην εργασία, κ.ά..

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της HELLAS EAP, την Εrnst Υoung Ελλάδος και το Πειραματικό Εργαστήρι Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, για την Ψυχική Υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην ελληνική αγορά, το 2021, και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, το 40% των εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες και πιο επιβαρυμένοι είναι οι γυναίκες και οι νεότεροι.

Επιπλέον:
• 35% αισθάνονται απαισιοδοξία για το μέλλον, 70% εκνευρισμό και 50% μοναξιά
• 45% δηλώνουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι όταν ξεκινάει η μέρα τους
• 35% αισθάνονται μελαγχολία και ότι δεν έχουν όρεξη για τίποτε
• 76% δηλώνουν αποτελεσματικοί, παρότι εργάζονται από́απόσταση
• Για το 44%, η ψυχική τους υγεία αποτελεί πλέον βασική τους προτεραιότητα

Επίσης, από την έρευνα αναδείχθηκε η ανάγκη των εργαζομένων να υπάρχει υποστήριξη στο χώρο εργασίας τους σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας καθώς και στις περιπτώσεις που χρειάζονται βοήθεια.

Μεταγενέστερη έρευνα, του Ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2022, κατέγραψε ότι, παρόλο που παρατηρείται μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2021, η διατάραξη της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι Έλληνες, σε ποσοστό 37% (10% πάνω από τον μέσο όρο), δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες. Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η Φινλανδία με 34%, η Ισπανία με 32% και η Γαλλία με 31%.

Στην τελική ευθεία 66 νέες δομές

Στην ομιλία της, η Υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη δημιουργία νέων για την υποστήριξη όλων των πληθυσμιακών ομάδων που υφίστανται πίεση.

«Εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, με προτάσεις από Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων στο πεδίο της ψυχικής υγείας και την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διακριτούς άξονες, αφενός για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας, αφετέρου, για την ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Δεν μείναμε, όμως, μόνο στον σχεδιασμό. Με πόρους από το Ταμείο ανάκαμψης, σε ταχύτατους ρυθμούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία 66 νέων δομών, εκ των οποίων 54 έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας», ανέφερε η Ζωή Ράπτη, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη των εργαζομένων.

Το επιστημονικό συνέδριο διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ, η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, η ΑΜΚΕ ΘΑΛΠΟΣ και η ΠΕΨΑΕΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και με τον ΚοιΣΠΕ “Ευ Ζην”, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζ. Ράπτη: 441 ωφελούμενοι στο πρόγραμμα για την ψυχογηριατρική υποστήριξη

Μελέτη: Η συχνότητα του RSV σε άτομα άνω των 50 ετών

Ψυχική Υγεία: Σε λειτουργία το προσεχές διάστημα 54 νέες δομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider