Φάρμακα: «Γρίφος» η αύξηση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους ενώ η ανεργία μειώνεται

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φάρμακα: «Γρίφος» η αύξηση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους ενώ η ανεργία μειώνεται
Επιχειρώντας να δώσουν μία εύλογη εξήγηση, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν δύο πιθανές εκδοχές

Με έναν παράδοξο τρόπο, που δημιουργεί ερωτηματικά, εξελίσσεται η δαπάνη για φάρμακα των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια, καθώς ενώ η ανεργία σταδιακά μειώνεται, η αντίστοιχη δαπάνη εμφανίζεται αυξημένη.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τον κλάδο του φαρμάκου, δεδομένου ότι η αύξηση της δαπάνης μεταφράζεται σε μεγαλύτερη υπέρβαση του προϋπολογισμού για φάρμακα και, κατά συνέπεια, υψηλότερα ποσά υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), οι οποίες σήμερα υπερβαίνουν το 50% των πωλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, τον προηγούμενο μήνα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, Θάνο Πλεύρη, καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με κοινοποίηση στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επισείοντας την προσοχή στο θέμα.

Επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο ΣΦΕΕ, τονίζει ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας το έτος 2018 ανερχόταν στο 19,3% και μειώθηκε στο 11,6% το έτος 2022, η φαρμακευτική δαπάνη για τους άνεργους πολίτες αυξήθηκε από τα 207 εκατ. ευρώ ετησίως στα 317 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή +53,1%. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος, επισημαίνει ότι ενώ η δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα αυτά έτη παρέμεινε περίπου σταθερή γύρω στα 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία αυξήθηκε από 116 στα 213 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή +83,6%.

Χωρίς αποτέλεσμα ο περιορισμός στη συνταγογράφηση

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι ο περιορισμός του δικαιώματος συνταγογράφησης για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος, με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση τα στοιχεία, δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις δημόσιες δομές τελικά εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2022 (με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών), αλλά όπως διαφαίνεται δεν είχε καμιά επίπτωση στη συγκράτηση της δαπάνης», αναφέρει στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, γίνεται μόνο από γιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, από το μέτρο εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, ενώ για όσους δεν ανήκουν σε αυτές η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι πιθανές εκδοχές

Επιχειρώντας να δώσουν μία εύλογη εξήγηση για την αύξηση της δαπάνης, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν μιλώντας στο Insider δύο πιθανές εκδοχές: Η μία είναι η ενδεχόμενη κατάχρηση των ΑΜΚΑ των ανασφαλίστων από ασφαλισμένα πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφευχθεί η ισχύουσα συμμετοχή (25%) στο κόστος του φαρμάκου. Η δεύτερη εκδοχή αφορά στην πιθανή δράση κυκλωμάτων εκμετάλλευσης ΑΜΚΑ, με ενδεχόμενη εμπλοκή αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα και πολιτών από γειτονικές χώρες.

Στο θέμα αναφέρθηκε προ ημερών και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για... άλλο ένα θαύμα στη χώρα μας:

«ΑΜΚΑ ανασφαλίστων: άλλο ένα θαύμα στην ελληνική επικράτεια. Μειώθηκε η ανεργία 50%, αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων 80%. Αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναδείξει και να δοθούν λύσεις», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μιλώντας για την εξέλιξη και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στην επιστολή του, με ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου 2023, ο ΣΦΕΕ ζητά συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα: Τέρμα το «γκάζι» στις διαπραγματεύσεις τιμών - 268 συμφωνίες το 2022

Αξονικές/μαγνητικές τομογραφίες: «Ξεσκαρτάρισμα» στα μηχανήματα έφεραν τα ποιοτικά κριτήρια 

Καρκίνος: Ουραγός η Ελλάδα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider