Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη μετά την άρνηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν, «προεκλογικά γίνονται και θαύματα», αφού ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα ώστε να καλυφθεί το clawback για τις αντλίες ινσουλίνης. Κάποια από αυτά, όμως, «παραμένουν μισά», όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (10/5).
«Μετά την άρνηση του Υπουργού Υγείας να πραγματοποιήσει συνάντηση με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, την ώρα που υπήρχαν έτοιμες οι προτάσεις μας, ώστε να λυθούν, τουλάχιστον δύο από τα ατελείωτα προβλήματα στην Υγεία, έγιναν “ενάμιση… θαύματα”!», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είχε προειδοποιήσει προ ημερών ότι η απόφαση για την επιβολή του 58% clawback που επιβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2023 στις αντλίες ινσουλίνης (ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23), οδηγεί αφενός τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και τους 2500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που τις χρησιμοποιούν, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής τους, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια τους τη ζωή.
«Ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα ώστε να καλυφθεί το clawback για τις αντλίες ινσουλίνης, 2 εκατομμύρια για το 2022 και 4 εκατομμύρια για το 2023, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει μέσω της τότε επιστολής αλλά και του δελτίου Τύπου που εκδώσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Τι συμβαίνει με το Ozempic
Το πρόβλημα όμως με την έλλειψη των GLP-1 αναλόγων, των αντιδιαβητικών δηλαδή ενέσιμων φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία χορηγούνται τους τελευταίους μήνες για απώλεια βάρους, παραμένει, αφήνοντας μάλιστα αναπάντητα ερωτηματικά. Όπως αναφέρουν οι ασθενείς, παρότι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει αγοράσει περί τις15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη (Ozempic), δεν μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δεν έχει εκδώσει κωδικούς διακίνησης.
«Στις 9 Μαΐου, έχοντας πληροφορηθεί από το χώρο των φαρμακοποιών ότι το ΙΦΕΤ αγόρασε περί 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, θέσαμε ερώτημα στο Ινστιτούτο αναμένοντας με ελπίδα, μια απάντηση… Αν αληθεύει, δηλαδή, η πληροφορία αυτή και εφόσον αληθεύει, γιατί δεν διανέμονται τα φάρμακα από τον ΕΟΦ στους πάσχοντες που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη; Απάντηση ακόμη δεν έχουμε λάβει, τη στιγμή που μήνες τώρα άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 2 δε λαμβάνουν το φάρμακό τους και θα έπρεπε οι ιθύνοντες να το έχουν ως πρώτη προτεραιότητα!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία. Και προσθέτει:
«Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχαν βάση, μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα εξαρχής, αφού τις βλέπουμε τώρα, στο παρά πέντε, μία - μία να υλοποιούνται».
Ωστόσο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σημειώνει ότι «το δεύτερο θαύμα θα παραμείνει… μισό…. και θα γίνει ολόκληρο όταν και μόνο όταν, κάποιοι στον ΕΟΦ αποφασίσουν να εκδώσουν κωδικούς διακίνησης για τα 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, που οι ίδιοι αγόρασαν!».