Ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες έχει το 1,6% των παιδιών στην Ελλάδα, ενώ το 1,8% δεν λαμβάνει τις υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας που χρειάζεται, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή (26/5).
Όπως προκύπτει από την έκθεση, η οποία αφορά σε στοιχεία του 2021, η χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε παιδιά 16 ετών και κάτω και την 21η θέση στις ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες.
Δυσμενέστερα είναι, ωστόσο, τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά, με τις ακάλυπτες ανάγκες να διαμορφώνονται στο 3,6% και 4,4%, αντίστοιχα.
Ιατρικές ανάγκες
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνεται αύξηση των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στα παιδιά της τάξης του 2% από την τελευταία καταγραφή το 2017 (1,6%). Το ποσοστό είναι υψηλότερο (5,3%) για παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα και χαμηλότερο (3,4%) σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες μεταξύ των κρατών – μελών αναφέρθηκαν στην Πολωνία (7,3%) και στη Λετονία (6,4%), ακολουθούμενα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία ( 4,7%) και την Ισπανία (4,6%) .
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Αυστρία (0,3%) και στο Λουξεμβούργο (0,4%), ακολουθούμενα από την Κροατία (0,9%) καθώς και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο, με 1,5%.
Οδοντιατρική φροντίδα
Κατά το ίδιο έτος, το 4,4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με παιδιά δεν έλαβαν την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν, σημειώνοντας αύξηση 1,8%, σε σχέση με το 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν πως 11 χώρες είχαν ποσοστό παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα, με το 7,1% των παιδιών να μην λαμβάνουν την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζονταν, έναντι του 4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με «έλλειμμα» στην οδοντιατρική φροντίδα καταγράφηκαν στη Λετονία (7,7%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%), την Ουγγαρία (7,0%), τη Σλοβενία (6,8) και την Πορτογαλία (6,4%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6%), στην Κροατία (0,8%), στη Σουηδία (1,1%) καθώς και στην Αυστρία και στην Ιταλία (1,2%).