Φαρμακευτικές: Αναγκαία η προετοιμασία για την υποδοχή των νέων φαρμάκων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακευτικές: Αναγκαία η προετοιμασία για την υποδοχή των νέων φαρμάκων
Ο χρόνος από την άδεια κυκλοφορίας μέχρι τη διαθεσιμότητα φτάνει στην Ελλάδα σχεδόν τα δύο χρόνια (674 ημέρες), κατατάσσοντας την χώρα στην 6η θέση από το τέλος, μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας, με τους Έλληνες ασθενείς να αναμένουν περίπου 2 χρόνια για να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Από τα σκευάσματα τα οποία εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) περίπου τα μισά έρχονται στην Ελλάδα και από αυτά περίπου τα μισά είναι διαθέσιμα στους ασθενείς χωρίς προσκόμματα.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί περίπου 90 από τα 168 νέα φάρμακα που πήραν «πράσινο φως» στην Ε.Ε. μεταξύ των ετών 2018-2021. Παρότι, στη χώρα μας έχουν εγκριθεί σκευάσματα που αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου των εγκεκριμένων στην Ευρώπη -ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο της Ε.Ε (45%)- μόνο το 42% αυτών είναι πλήρως αποζημιούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν περιορισμένη πρόσβαση, μέσω Ινστιτούτου Έρευνας και Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΙΦΕΤ) και Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Ο χρόνος από την άδεια κυκλοφορίας μέχρι τη διαθεσιμότητα φτάνει στην Ελλάδα σχεδόν τα δύο χρόνια (674 ημέρες), κατατάσσοντας την χώρα στην 6η θέση από το τέλος, μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Μάλιστα, το τελευταίο έτος, ο χρόνος διαθεσιμότητας αυξήθηκε κατά 176 ημέρες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε το ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε πρόσφατη εκδήλωση, σχετικά με τις προτεραιότητες και τα αιτήματα του κλάδου προς τη νέα κυβέρνηση.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, ο χρόνος διαθεσιμότητας των φαρμάκων σχετίζεται με τις διαδικασίες της κάθε χώρας, οι οποίες πλέον είναι σημαντικά βελτιωμένες στην Ελλάδα, αλλά και με τη διάθεση των εταιρειών να φέρουν τα φάρμακα σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών.

Σημειώνεται ότι κατά τα τελευταία 5 χρόνια οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας στο κράτος αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμώνται περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Ταμείο Καινοτομίας: Προετοιμασία για το μέλλον

Αυτή τη στιγμή, 8.000 φάρμακα και θεραπείες, βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ 9 μεγάλες καινοτομίες αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα και να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς και τις κοινωνίες, σε βάθος δεκαετίας.

Μέσα στην επόμενη 5ετία, αναμένεται να τεθούν προς έγκριση περίπου 1.000 νέα καινοτόμα σκευάσματα, στο κόστος των οποίων -όπως υπογραμμίστηκε- θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν ακόμα και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Όπως τονίστηκε, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να υποδεχθούμε το μέλλον και να διασφαλιστεί η πρόσβαση τον ασθενών σε αυτά τα φάρμακα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία τους;».

Πάντως, μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΣΦΕΕ, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει στην πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας, για την διασφάλιση της δυνατότητας χρηματοδότησης των καινοτόμων θεραπειών που θα έρθουν στη χώρα στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η σάρωση ορίζοντα για την εκτίμηση των θεραπειών που έρχονται και της καινοτομίας που φέρνουν, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα τον ΕΟΠΥΥ για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θωρείται απαραίτητη η σύσταση ενός Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις νέες θεραπείες. Ο κλάδος κρίνει ότι πρέπει να προβλεφθεί χωριστή χρηματοδότηση για τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται στο άμεσο μέλλον, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην καινοτομία αυτή για τους Έλληνες ασθενείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακοβιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιστροφές στο κράτος το 2022

ΕΟΦ: Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Φάρμακα: Τουλάχιστον μισό δισ. η «εξοικονόμηση» από τις διαπραγματεύσεις για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider