«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφορικά με τις χαμηλές αμοιβές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) κάνοντας λόγο για ρεκόρ αποχωρήσεων τα τελευταία χρόνια από τη σύσταση του ΕΣΥ.
Παρουσιάζοντας στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, τονίζει ότι 10.000 υπάλληλοι αποχώρησαν από το σύστημα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, άλλοι προς συνταξιοδότηση και άλλοι προκειμένου να εργαστούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
Η Ομοσπονδία αποδίδει το «κύμα» μαζικών αποχωρήσεων «στις χαμηλές αμοιβές των υγειονομικών, τις συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό του κράτους για τη μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)».
Παράλληλα προειδοποιεί ότι ότι «δεν είναι μακριά η ώρα που νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σταθμοί ΕΚΑΒ θα βάζουν λουκέτο όχι γιατί δεν θα γίνονται προκυρήξεις για πρόσληψη προσωπικού, αλλά γιατί δεν θα υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος να δουλέψει στο ΕΣΥ της χώρας μας λόγω των πενιχρών μισθών».
«Ποιος γιατρός με 1.850 ευρώ το μήνα, ποιος νοσηλευτής ή διασώστης με 800 ευρώ το μήνα, ποιός τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα θα θελήσει να στελεχώσει υγειονομική μονάδα ή ΕΚΑΒ μακριά από το τόπο της πατρικής κατοικίας; Πως θα ζήσει;. Και μάλιστα συμβασιούχος.Τα 50 ευρώ αύξηση το μήνα που εξαγγέλθηκαν με το νέο μισθολόγιο δεν αποτελούν κίνητρο για να αντιστραφεί η κατάσταση. Ποιός νοσηλευτής ή διασώστης μπορεί να ζήσει σε νησί με 850 ευρώ το μήνα μετά την αύξηση του μισθολογίου; Δεν φθάνουν ούτε να καλύψουν το νοίκι. Οι μικρές αυξήσεις του νέου μισθολογίου δεν θα ανακόψουν το κύμα φυγής προς το εξωτερικό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι φεύγουν γιατροί, νοσηλευτές για το εξωτερικό και σε 7 χρόνια θα λάβουν τα χρήματα που θα κερδίσουν στην Ελλάδα σε 40 χρόνια, ενώ παράλληλα θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, οικογενειακές διευκολύνσεις και εισιτήρια δωρεάν για τη πατρίδα τους.