ΠΟΕΔΗΝ: Γολγοθάς των ασθενών στην περιφέρεια λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: Γολγοθάς των ασθενών στην περιφέρεια λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναδεικνύουν τα προβλήματα επικαλούμενοι δύο περιστατικά παιδιών από την περιφέρεια.

Την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που βιώνουν οι ασθενείς στην περιφέρεια, λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναδεικνύοντας τις περιπτώσεις δύο παιδιών από την Άρτα και την Τήνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στη παροχή υπηρεσιών υγείας σε ενήλικες και παιδιά. σε σημείο που ασθενείς στη περιφέρεια να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Αυτό φάνηκε πολύ στους βαρέως πάσχοντες από κορονοϊό, αλλά και στα ποσοστά θνητότητας σε κάθε νοσοκομείο στη διάρκεια της πανδημίας. Το διαπιστώνει κανείς με τις κλίνες ΜΕΘ παίδων, όπου για όλη τη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν 8 κλίνες διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Επίσης, με την αδυναμία πολλών περιφερειακών νοσοκομείων να κάνουν απλές χειρουργικές επεμβάσεις κ.α..», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η κατάσταση με τις περιφερειακές ανισότητες ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται, λόγω των μαζικών παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, την απροθυμία νέων επαγγελματιών υγείας να δουλέψουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα διαβίωσης κ.λ.π.

Οι περιπτώσεις των δύο παιδιών

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναδεικνύουν τα προβλήματα επικαλούμενοι δύο περιστατικά παιδιών από την περιφέρεια.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα, στις 20 Ιουλίου, ένα 10χρονο παιδί από την Άρτα εισήχθη στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Άρτας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επόμενη ημέρα οι παιδίατροι του νοσοκομείου έκριναν ότι πρέπει να εξετασθεί από παιδογαστρεντερολόγο για να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση.

«Στην Άρτα δεν υπάρχει, στα Ιωάννινα δεν υπάρχει, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμσνδάνειο της Πάτρας δεν υπάρχει, στο Πανεπιστημιακό του Ρίου είναι ένας, αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται νυχθημερόν στο νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα δεν εφημέρευε» Έτσι η οικογένεια αναγκάσθηκε να έρθει στην ΑΘΗΝΑ να κάνει εισαγωγή στο παιδων Αγίας Σοφίας με μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Τελικά έκανε γαστροσκόπηση το παιδί και ευτυχώς δεν πάσχει από κάτι σοβαρό. Ελάτε στη θέση της οικογένειας και του παιδιού. Η οικογένεια μπορεί να μιλήσει για το Γολγοθά της», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Το Δεκαπενταύγουστο ένα παιδί από τη Τήνο είχε συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου διεκόμισαν το παιδί στο νοσοκομείο Σύρου, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, μετά από επικοινωνία που είχαν με παιδίατρο, ο οποίος αποδέχτηκε το περιστατικό. Το παιδί διαγνώστηκε με οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής.

«Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη στα νησιά λειτουργίας παιδοχειρουργικού τμήματος. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Έτσι ένα παιδί για να χειρουργηθεί πρέπει να έρθει Αθήνα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορκίδης: Η Ελλάδα θα νικήσει τους εμπρηστές των δασών, της ζωής, της υγείας και της οικονομίας μας

Μαρινάκης: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους - Αύριο σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

Ζελένσκι: Μπορούν να γίνουν εκλογές ακόμη και σε καιρό πολέμου, αν η Δύση βοηθήσει οικονομικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider