«Μαραζώνει» το ΕΣΥ λόγω μαζικών αποχωρήσεων – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μαραζώνει» το ΕΣΥ λόγω μαζικών αποχωρήσεων – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
Μαζικές αποχωρήσεις ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργώντας σημαντικές ελλείψεις και κενά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μαζικές αποχωρήσεις ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργώντας σημαντικές ελλείψεις και κενά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, τα οποία επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επιπλέον, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023, αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί, εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες έφυγαν 6.500 υγειονομικοί από το ΕΣΥ.

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων, λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό, με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Ως εκ τούτων, εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, συνεχώς θα μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτών είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κλπ».

Μισθοί «πείνας» στους γιατρούς

Σε υπόμνημα που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θέτει ως μείζον ζήτημα την αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών στο δημόσιο σύστημα, επισημαίνοντας ότι το ιατρικό μισθολόγιο του ΕΣΥ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Θέση του ΠΙΣ αποτελεί η αναγκαιότητα αύξησης του μισθολογίου, προκειμένου να προσεγγίσει τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι μικτές αποδοχές των γιατρών κυμαίνονται περί τις 39.000 ευρώ ετησίως.

Από τους πιο υψηλά αμειβόμενους είναι οι γιατροί στο Λουξεμβούργο, όπου οι μικτές αποδοχές ανέρχονται σε 258.000 ευρώ το χρόνο. Ιδιαιτέρως καλά αμειβόμενοι είναι και οι γιατροί στην Ιρλανδία με 172.000 ευρώ ετήσιο μικτό εισόδημα, στην Ολλανδία με 160.000 ευρώ και στη Γερμανία με 146.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη Μ. Βρετανία ακόμη και οι αποδοχές των νέων γιατρών κινούνται στις 136.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Πολωνία, όπου οι ετήσιες μικτές αποδοχές των γιατρών κινούνται στις 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νόμος Γκάγκα: Επαναφέρουν το θέμα των εργασιακών τους σχέσεων οι γιατροί – «Να καταργηθούν οι διατάξεις»

ΠΟΕΔΗΝ: Γολγοθάς των ασθενών στην περιφέρεια λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ

Φυσικοθεραπευτές: 1 εκατ. ανασφάλιστοι χωρίς υπηρεσίες Αποκατάστασης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider