Νοσοκομεία: Έρχεται πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ για την κεντρική παραγγελιοληψία ιατροτεχνολογικών 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νοσοκομεία: Έρχεται πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ για την κεντρική παραγγελιοληψία ιατροτεχνολογικών 
Τις εξελίξεις στον δυναμικό κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρά τα δομικά προβλήματα και τις χρόνιες στρεβλώσεις ανέδειξε το 9th MedTech Conference.

Τις εξελίξεις στον δυναμικό κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρά τα δομικά προβλήματα και τις χρόνιες στρεβλώσεις ανέδειξε το 9th MedTech Conference.

H κεντρικοποίηση των διαγωνισμών, η θέσπιση επιτροπής αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η αναγκαιότητα επιβολής φραγμού στις αυτόματες επιστροφές, τα ατιμολόγητα και τα χρέη εν γένει των νοσοκομείων, η αναγκαία προτεραιότητα στο μητρώο προμηθευτών ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους. Κατά τις εργασίες, προέκυψαν στο τραπέζι του διαλόγου οι θετικές πτυχές με την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου που καταδεικνύεται από την κερδοφορία αλλά και τις θετικές επιδράσεις από την αξιοποίηση της σύγχρονης Ιατρικής Τεχνολογίας.

Ακόμη και εάν οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν ασθμαίνοντας στην ελληνική αγορά, υπάρχουν «νησίδες» αισιοδοξίας για το σύστημα Υγείας, όπως είναι οι ενέργειες ορισμού διαγωνιστικών προδιαγραφών για κάποια είδη, η κεντρικοποίηση διαγωνιστικών διαδικασιών, η εξέλιξη της ενιαίας κωδικοποίηση των ειδών. Στο πλαίσιο του διαλόγου θίχτηκαν τα θέματα πλατφορμών παραγγελιών στα νοσοκομεία, το ζήτημα ορθής ενημέρωσης με δεδομένα νοσοκομειακής κατανάλωσης, οι ανοιχτές διαδικασίες στην παραγγελία ιατροτεχνολογικών προϊόντων κ.ά. Παράδειγμα προς μίμηση από το ελληνικό γίγνεσθαι αποτελεί και η συμμετοχή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Procure4Health που ενθαρρύνει την ανταλλαγή καλών πρακτικών διαδικασιών προμήθειας καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Medtronic Hellas, Δημήτρης Νίκας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, στην οποία καταγράφεται η δυναμική του κλάδου με αξία 2,3 δις και με τον ΣΕΙΒ να έχει το 65% του μεριδίου της αγοράς. Ακόμη προοπτικές περαιτέρω διανοίγονται στην χώρα μας αξιοποιώντας την καινοτομία. Στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου ο κ. Νίκας ενέταξε τις πληρωμές των νοσοκομείων, τα ατιμολόγητα, τη συνέχιση της οριζόντιας εφαρμογής του claw back, σχολιάζοντας πως «εάν το κουβαλάμε και αύριο δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αγορά που θα αναπτυχθεί και θα δώσει λύσεις αλλά θα μείνει στα ίδια νούμερα». Επί των επιστροφών ο κ. Νίκος πρόσθεσε πως εμποδίζουν την εισαγωγή της καινοτομίας και την αξιολόγησή της για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών.

Κατά το μοντέλο των φαρμάκων

Κατά το Στρογγυλό Τραπέζι I: «Προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο ΕΣΥ – Εμπόδια - Προκλήσεις» συζητήθηκε η πρόθεση υιοθέτησης ενός παρεμφερούς συστήματος παραγγελίας μέσω πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ όπως στο φάρμακο, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), Υπουργείο Υγείας, Άρης Απόστολου. Σε αυτό το εγχείρημα θα ενταχθούν όσα ιατροτενχολογικά προϊόντα μπορεί να σχεδιαστεί η προμήθεια τους και όχι όσα θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες. Ένα θετικό παράδειγμα αποτέλεσε ο διαγωνισμός βαλβίδων που βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλεξε επιτροπή Καρδιολόγων λαμβάνοντας υπόψη και μετεγχειρητικά δεδομένα πλην του κόστους. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου νέα επικαιροποίηση των προδιαγραφών θα εκδοθεί για προϊόντα όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές. Για το μέλλον, προβλέπονται οι προμήθειες να γίνουν κεντρικά για το 2024 στο 30-35%, γενικά για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά και εξ αυτών για τα ιατροτεχνολογικα στο 15-20%, ενώ η διαδικασία θα προχωρά για τα υπόλοιπα προϊόντα ώστε να ενταχθούν στο σύστημα κεντρικών διαγωνισμών.
Για την κεντρική διαδικασία μέσω συστήματος ο Διοικητής και Πρόεδρος του ΔΣ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Σωκράτης Μητσιάδης σχολίασε πως σιγουρά θα επιταχύνει τις διαδικασίες καθώς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα οι χρόνοι αφού για παράδειγμα για ένα διαγωνισμό 15 χιλιάδων ευρώ χρειάζονται 40-50 ημέρες. Φυσικά για να λειτουργήσουν τέτοιες προσπάθειες, σύμφωνα με τον κ. Μητσιάδη χρειάζεται αλλαγή σε νοοτροπίες.

Θετικά έκρινε την κίνηση αυτή και ο κ. Νίκας, με δεδομένο ότι ο κλάδος θα μπορεί να πληρωθεί νωρίτερα και θα πάψουν να δημιουργούνται ατιμολογητες αγορές. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις ο κ. Νίκας για την ορθότητα της διαδικασίας δήλωσης αναγκών στην πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ στοιχείων από τα ίδια τα νοσοκομεία, σχολιάζοντας ότι δεν μετράνε την τωρινή κατανάλωση, αλλά με βάση τα περσινά στοιχεία.

Αναγκαία η κωδικοποίηση των ειδών

Με την σειρά του ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) Δημήτρης Κανελλόπουλος, σχολιάζοντας τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι διακηρύξεις, υποστήριξε πως πρέπει να γίνονται με μια προσέγγιση από το γενικό στο ειδικό και όχι όπως συνέβη έως τώρα από το άκρως εξειδικευμένο στο γενικό. Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει στις προδιαγραφές τεκμηρίωση, να είναι σαφής και να γνωστοποιηθεί σε όλους. Αναγκαία ακόμη, υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι είναι, ο κ. Κανελλόπουλος, η κωδικοποίηση των ειδών για την επικοινωνία με τα νοσοκομεία αλλά και τον έλεγχο από την ΕΚΑΠΥ. Σχετικά με το μητρώο, ο κ. Αποστόλου επεξήγησε ότι στο σημερινό Δ.Σ. του οργανισμού κατακυρώνεται ο διαγωνισμός για την ενιαία κωδικοποιήση και στο επόμενο διάστημα θα παραδοθεί, ενώ εκεί θα «δέσουν» όλα τα νοσοκομεία τα υλικά τους.

Όσο για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία για την προμήθεια των υλικών (για απευθείας ανάθεση) ο κ. Αποστόλου τις χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει εάν είναι σύννομες, αυτό θα πρέπει να ελέγχει από Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Επί του θέματος ο κ. Κανελόπουλος σχολίασε ότι με χρήση τη πλατφορμών υπήρξαν οικονομίες κλίμακος, μείωσαν δαπάνες και λειτούργησαν ως τροχοπέδη για να προχωρήσουν στην φάση των διαγωνισμών. Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνονται για όλα τα είδη κεντρικές προμήθειες και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μητρώο προμηθευτών για την αξιολόγηση των εταιριών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Ε. Δαφούλας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ψηφιακής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ιατρικός Διευθυντής, Innovation Sprint υπενθύμισε πως πολλοί στην χώρα μας εκφράζουν την αγωνία για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει το RRF και το νέο ΕΣΠΑ μέχρι το 2026, καθώς το έργο θα καταγράψει πρώτα τις ανάγκες των νοσοκομείων και μετά θα τις καλύψει. Η Ελλάδα έχει από το Γ’ ΚΠΣ να κάνει ψηφιοποίηση νοσοκομείων, σχολίασε ο κ. Δαφούλας, ενώ επεσήμανε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το τραίνο της ψηφιακής διαγνωστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της τελευταίας διετίας

Γρίπη: Αλαλούμ με τον δωρεάν εμβολιασμό στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού – Άνοιξε η πλατφόρμα

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται οικονομικά και άλλα κίνητρα για τους γιατρούς - Ψηφιακά οι νέες προσλήψεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider