Νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική: Οι 4 στόχοι για τον καρκίνο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική: Οι 4 στόχοι για τον καρκίνο
Βασική επιδίωξη είναι η εύρεση μίας χρυσής τομής μεταξύ των προτεραιοτήτων για πολιτική υγείας και των προτεραιοτήτων για βιομηχανική πολιτική. 

Νέα σελίδα στην πολιτική φαρμάκου αναμένεται να ανοίξει η εκπόνηση της Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, την οποία προανήγγειλε πριν από περίπου έναν μήνα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Βασική επιδίωξη είναι η εύρεση μίας χρυσής τομής μεταξύ των προτεραιοτήτων για πολιτική υγείας και των προτεραιοτήτων για βιομηχανική πολιτική.

Στις θεμελιώδεις αρχές και τους βασικούς στόχους της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής, όσον αφορά στη διαχείριση του καρκίνου, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας αναφορικά με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, που διεξήχθη στο γραφείο του Ευρωπαϊκoύ Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η θέσπιση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, όπως διαφάνεια, δικαιοσύνη και προβλεψιμότητα, αλλά και ο καθορισμός των στόχων η επίτευξη των οποίων θα επιδιωχθεί μέσω αυτής. Οι στόχοι περιλαμβάνουν:

1. Άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες και άλλες θεραπείες
2. Αποδοτικότητα και βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
3. Τόνωση της καινοτομίας και των επενδύσεων όσον αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη
4. Προώθηση της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης ομάδων, προκειμένου να χαραχθεί η εθνική φαρμακευτική πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, το νέο σχέδιο θα εκπονηθεί με τη συμμετοχή των καλύτερων και εγκυρότερων Ελλήνων επιστημόνων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Οι προκλήσεις

Τα τελευταία χρόνια η επιδημιολογία του καρκίνου συνεχίζει και αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Cancer Information System, το 2022 υπήρξε μία αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 2,3% σε δείγμα 2,7 εκατ. ασθενών. Επίσης, καταγράφεται αύξηση των θανάτων κατά 2,4%, που αντιστοιχεί σε 1,3 εκατ., σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή πολλές νέες τεχνολογίες μπαίνουν στην αγορά, όπως ανοσοθεραπείες, κυτταρικές, γονιδιακές και άλλες καινοτόμες θεραπείες καθώς και πολλά άλλα φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ναι μεν ορισμένες από αυτές τις θεραπείες είναι καινοτόμες και εντυπωσιακά αποτελεσματικές, στο κλινικό όφελος που προσφέρουν, βάσει του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής, αλλά πολλά άλλα φάρμακα έχουν ένα οριακά πρόσθετο κλινικό όφελος. Τα περισσότερα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά έχουν μία αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και σχεδόν όλα τα αντικαρκινικά φάρμακα που εισέρχονται στην αγορά έχουν ένα πολύ υψηλό κόστος.

«Υπάρχει μία τεράστια ανάγκη για ολική επιστημονική αξιολόγηση όλων των δεδομένων όταν μπαίνουν νέα αντικαρκινικά φάρμακα στην αγορά. Για τη χρηματοδότηση ενός νέου φαρμάκου θα πρέπει να είμαστε σίγουροι όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του, βάσει του κλινικού οφέλους, της αποδοτικότητάς του βάσει της σχέσης κόστους – οφέλους που προσφέρει αλλά και τη βιωσιμότητά του, δηλαδή τον αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να υπολογίσουμε όλοι ότι κάθε εισαγωγή μιας νέας θεραπείας στο σύστημα υγείας έχει ένα κόστος ευκαιρίας. Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί είναι στάσιμοι, αυτό σημαίνει ότι μία νέα προσθήκη ενός νέου φαρμάκου προς χρηματοδότηση θα επιφέρει και μία αποχρηματοδότηση. Ναι μεν πρέπει να επενδύουμε σε νέες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές αλλά και να αποεπενδύουμε από θεραπείες που είναι λιγότερο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Δεδομένου ότι κάθε νέα θεραπεία δεν είναι απαραίτητα και καινοτόμα, δεν πρέπει να καταφεύγουμε μόνο σε νέες, ακριβές και πιθανότατα καινοτόμες θεραπείες, αλλά είναι σημαντικό να διατηρούνται και παλαιότερες αποτελεσματικές και πιο αποδοτικές οικονομικά τεχνολογίες», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού λειτουργίας του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), την 1η Ιανουαρίου του 2025, που ξεκινά με ογκολογικές θεραπείες (ανοσοθεραπείες, κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες), διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας κάνει συντονισμένες προσπάθειες, ούτως ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί τις ρυθμιστικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να λάβει κάθε δυνατή βοήθεια από ευρωπαϊκά funds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος: Περί τα 1,2 δισ. το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν – Οι παράγοντες κινδύνου

Χρυσοχοΐδης: Οι καλύτεροι επιστήμονες θα «χαράξουν» την Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική – Το πλαίσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider