Τη στρατηγική για την ασφάλεια των ασθενών καθώς και τις επιχειρησιακές δράσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) παρουσίασε στο πλαίσιο του «15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων» ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, κ. Βασίλειος Μπαλάνης.
Ο κ. Μπαλάνης συγκεκριμένα αναφέρθηκε και παρουσίασε τις δράσεις για:
- την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας σε φορείς παροχών υπηρεσιών υγείας
- την μείωση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής πανελλαδικά.
Πιο συγκεκριμένα ο ΟΔΙΠΥ έχει προχωρήσει:
- Στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε Νοσηλευτικές Μονάδες σε όλη την χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 40 νοσοκομεία μέχρι τέλους του έτους.
- Στην δημιουργία εργαλείων, δεικτών ποιότητας και προτύπων ποιότητας. Ο ΟΔΙΠΥ έχει δημιουργήσει περισσότερους από 40 δείκτες ποιότητας που πιλοτικά εφαρμόζονται σε 11 νοσοκομεία της χώρας και 21 πρότυπα ποιότητας- 10 πρότυπα FMS για την ασφάλεια και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων των νοσηλευτικών μονάδων και 11 πρότυπα PCI για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων σχετιζόμενων με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας.
- Στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας για το “Ασφαλές Νοσοκομείο” καθώς και στην διενέργεια επιτυχημένης εφαρμογής σε 2 Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΕΣΥ.
- Στην εκπόνηση πολιτικών/ διαδικασιών οι οποίες οριοθετούν βήμα- βήμα τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας και έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση νοσoκομειακών λοιμώξεων
Ο κ. Μπαλάνης, από το βήμα του Συνεδρίου, σημείωσε ότι μέσω του Προγράμματος GRIPP- SNF έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη τάση μείωσης των λοιμώξεων η οποία αφορά σε δείκτες που σχετίζονται με τον κεντρικό καθετήρα (CLABSI Rates). Παράλληλα επισήμανε την σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών σε ποσοστό άνω του 50%.
- Το πρόγραμμα GRIPP- SNF, που ήδη εφαρμόστηκε σε 10 νοσοκομεία, περιλαμβάνει:
- Την δημιουργία δεικτών παρακολούθησης, μεθοδολογία καταγραφής από διεθνή εμπειρία
- και την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης διαδικασιών.
- Την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.
- Την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και ειδικότερα την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.
- Παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Institute for Healthcare Improvement (IHI) για τη μείωση των λοιμώξεων και την σχετική επίβλεψη σε συνεργασία με Υγειονομικές Περιφέρειες και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
- Παρεμβάσεις για την αύξηση της συμμόρφωσης αναφορικά με την υγιεινή των χεριών
Το πρόγραμμα GRIPP -SNF πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από τον ΟΔΙΠΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και το Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγείας (IHI) της Αμερικής.