Κορονοϊός: Σχετίζεται η λήψη αντιικών χαπιών με το φαινόμενο «rebound»;

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σχετίζεται η λήψη αντιικών χαπιών με το φαινόμενο «rebound»;
Την επανεμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19 (rebound) μετά από λήψη αγωγής (πχ αντιιικών φαρμάκων), που έχει εγείρει την επιστημονική απορία αν η θεραπεία συσχετίζεται με το φαινόμενο  “rebound”, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματεύεται άρθρο που δημοσίευσε το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. 

Την επανεμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19 (rebound) μετά από λήψη αγωγής (πχ αντιιικών φαρμάκων), που έχει εγείρει την επιστημονική απορία αν η θεραπεία συσχετίζεται με το φαινόμενο «rebound», σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματεύεται άρθρο που δημοσίευσε το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Ιατρός Πάνος Μαλανδράκης, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις του CDC πάνω σε πολλές μελέτες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λήψης αντιικών χαπιών και του φαινομένου «rebound» COVID-19. Η χρήση του nirmatrelvir/ritonavir (paxlovid) που είναι η συνιστώμενη αγωγή για ήπια-μέτριας βαρύτητας νόσο COVID-19, έχει μειώσει τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου. Η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που έχουν αντένδειξη να λάβουν paxlovid, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Η χρήση βέβαια των αντιικών χαπιών βρίσκεται σε μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, λόγω πιθανά της πεποίθησης ότι η λήψη τους συσχετίζεται με φαινόμενο rebound.

Οι μελέτες

Το CDC δημοσίευσε δύο μελέτες με το θέμα αυτό: μία μετανάλυση από δεδομένα 7 μελετών και μία αναδρομική ανάλυση δύο κλινικών μελετών. Συνολικά οι μελέτες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην επανεμφάνιση συμπτωμάτων μετά τη λήψη της αντιικής αγωγής, ενώ συνήθως όταν αυτό συνέβαινε αφορούσε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρές συννοσηρότητες, αλλά δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνητότητα ή νοσηλεία.

Με βάση τα δημοσιευμένα αυτά δεδομένα, η χρήση των εγκεκριμένων φαρμάκων για αυτούς τους ασθενείς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου, χωρίς να επηρεάζει το φαινόμενο «rebound» που έχει περιγραφεί, δηλαδή την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου ή ένα νέο θετικό διαγνωστικό τεστ SARS-COV-2 μετά την ίαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες – Οργανωμένα η επιστροφή στα σχολεία

Πυρετός: Τι ισχύει από αυτά που ξέρουμε και τι όχι

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό - «Ύψιστη προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider