Στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική, όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων, εστιάζει το πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η DEMO ΑΒΕΕ.
H καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου, θα συμβάλει στην απεξάρτηση, τόσο της DEMO όσο και της Ελλάδας, από τις αγορές της Ασίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια φαρμάκων και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Παράλληλα, θα ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα, αυξάνοντας τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, με το ανάλογο αποτύπωμα στην Εθνική Οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η λειτουργία του νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) φαρμάκων χημικής προέλευσης, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει και στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη 5 νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων, κάθε χρόνο, τα οποία θα διαχέονται στην αγορά, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Παραγωγή πρώτων υλών σε βιομηχανική κλίμακα
Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στο Κέντρο Ε&Α, θα μεταφέρεται στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη, τα οποία -μεταξύ άλλων- θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα Δραστικές Πρώτες Ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Με 2 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών και 3 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, στην Τρίπολη, θα παραχθούν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχοντας τη δυναμικότητα να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν, οι μονάδες αυτές, καθιστούν την Τρίπολη σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας.
Πανελλαδικά πρώτη στη Βιοτεχνολογία
Όντας διαχρονικά πρωτοπόρος, η DEMO, δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Το πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας 2023-2032 της DEMO, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την εταιρεία που εδραιώνει την είσοδό της στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα. Στο Κέντρο Βιοτεχνολογίας θα εδράζεται η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιοομοειδών φαρμάκων, με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού φαρμάκου.
Ισχυρό «αποτύπωμα» σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η συνολική επένδυση της DEMO είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς , σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1.13 δισ. ευρώ και να «ανοίξει» 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, σε βάθος δεκαετίας.
Κρίσιμη, ωστόσο, είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες (Ασία και Κίνα) στο νευραλγικό αυτό τομέα.
Η εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες και οι επιπτώσεις αυτής, αναδείχθηκαν με εμφατικό τρόπο κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν τα lockdowns επηρέασαν άμεσα την παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών για την διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.
Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Κόμβος έρευνας και παραγωγής φαρμάκων
Από το 2019, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωρά σε επενδύσεις-ρεκόρ, για τα τελευταία 30 χρόνια. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν ήδη «ξεκλειδώσει» επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με τον νέο κύκλο προκήρυξης για τα έτη 2024-2025, αναμένεται να αυξηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς και της πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στη ΝΑ Ευρώπη, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική κατευθύνει στον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας.