Αναπροσαρμογές στις συμμετοχές για φάρμακα ζητούν οι ασθενείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναπροσαρμογές στις συμμετοχές για φάρμακα ζητούν οι ασθενείς
Αναγκαία κρίνει την επανεξέταση της πολιτικής για τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Αναγκαία κρίνει την επανεξέταση της πολιτικής για τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, για τη διαφύλαξη της πρόσβασης όλων των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Όπως τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση, το δικαίωμα αυτό τέθηκε σε δοκιμασία το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα, που ναι μεν συνιστά πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας.

«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αίσθημα ευθύνης, στήριξε τις προσπάθειες της Πολιτείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων γι’ αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα, καθώς πρωταρχικός στόχος όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ελλείψεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών», αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβάνεται σε ένα βαθμό την ανάγκη μιας λογικής αναπροσαρμογής της τιμής ορισμένων πολύ φτηνών φαρμάκων, τα οποία κινδύνευαν να αποσυρθούν ή βρίσκονταν σε έλλειψη, γεγονός που είχε μεταξύ άλλων ως συνέπεια ορισμένα από τα φάρμακα αυτά να εισάγονται στην Ελλάδα μέσω άλλων καναλιών με πολύ υψηλότερη τιμή ή να συνταγογραφούνται πιο ακριβά νεότερα φάρμακα με αντίστοιχη επιβάρυνση των ασθενών, λόγω της υψηλότερης συμμετοχής.

Ωστόσο, τονίζει ότι τόσο από τη λίστα των σκευασμάτων, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί, όσο και από ενημερώσεις που δέχεται από εκπροσώπους ασθενών, προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο Ευρώ αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα, γεγονός που εκτοξεύει αντίστοιχα το κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς.

Έως 40% από την τσέπη των ασθενών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο, προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων, και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα.

Τα αιτήματα των ασθενών

Με βάση τα παραπάνω η Ένωση καλεί την Πολιτεία:

Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως τονίζει, αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συνεχίζει να προασπίζεται το δικαίωμα των ασθενών στην πρόσβαση, συνεισφέροντας με τεκμηριωμένες προτάσεις και υπεύθυνη στάση, με γνώμονα τα συμφέροντα των ασθενών και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα δημόσια παρουσία και δράση μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Δυνατότητα πίστωσης επιστροφών και καταβολής ποσών σε IBAN εξωτερικού εντός του SEPA

Κεραμέως: Αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών από 1/1/2025 - Τον Ιανουάριο η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider