Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) και οι εικόνες με τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία στην Κίνα, ανακαλούν νωπές μνήμες από την εποχή του κορονοϊού, θέτοντας σε συναγερμό την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Οι επιστήμονες στη χώρα μας εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο ο ιός αυτός να γνωρίζει έξαρση και στην Ελλάδα, όμως, η διασπορά του δεν επιτηρείται επαρκώς με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα.
Η κατάσταση στην Κίνα αντικατοπτρίζει μια εποχική έξαρση ιών του αναπνευστικού, η οποία παρακολουθείται πιο συστηματικά εκεί, από ό,τι σε άλλες χώρες. Μάλιστα, οι ειδικοί συνδέουν την έξαρση του μεταπνευμονοϊού με τον υπερπληθυσμό της ασιατικής χώρας αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Η «ταυτότητα» του ιού
Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία. Προσβάλει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών και κατά πάσα πιθανότητα τον έχουμε κολλήσει όλοι όταν ήμασταν μικροί. Ωστόσο, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δεν παρέχει ανοσία εφ’ όρου ζωής.
Δεν θεωρείται ότι είναι ένας από τους πολύ σοβαρούς ιούς και προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία. Ωστόσο, παραμένει η πιθανότητα κάποιοι άνθρωποι να οδηγηθούν στο νοσοκομείο και κάποιοι να καταλήξουν. Τα περιστατικά αυτά αφορούν συνήθως σε πολύ βαριά ασθενείς. Τα ακριβή ποσοστά δεν είναι γνωστά, όμως, εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού και αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Μαγιορκίνης: «Δεν μας ανησυχεί – Υπάρχει εδώ και δεκαετίες»
Όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ιός HMPV δεν αποτελεί μια νέα πρόκληση.
«Ο Mεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά. Άρα, λοιπόν, είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο», σημείωσε ο καθηγητής.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο», τόνισε.
«Ένας από τους ιούς που προκαλούν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερους γιατί δε δίνει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει προσπάθεια να το πούμε έτσι, να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, γιατί θεωρείται ότι είναι ένας από τους ηπιότερους και όχι από τους πολύ σοβαρούς ιούς. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είμαστε πολύ καθησυχαστικοί», διαβεβαίωσε ο ίδιος.