Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ισχύ οι αυξήσεις στις τιμές – Τι θα γίνει με τα παραπεμπτικά που έχουν ήδη εκδοθεί

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ισχύ οι αυξήσεις στις τιμές – Τι θα γίνει με τα παραπεμπτικά που έχουν ήδη εκδοθεί
Πόσο αυξάνονται οι συμμετοχές των ασφαλισμένων. Στο… τραπέζι νέες επιβαρύνσεις.

Σε ισχύ τέθηκαν την 1η Φεβρουαρίου οι νέες αυξημένες τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, που καθορίστηκαν με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 30%, η οποία θα καλυφθεί από την αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) , που διαμορφώνεται σε ποσοστό 4,5% επί της αρχικής τιμής.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή, ενημερώνει ότι κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της Απόφασης, για συγκεκριμένες περιπτώσεις παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί πριν την 1η Φεβρουαρίου 2025 και εκτελούνται μετά την ημερομηνία εφαρμογής της (ήτοι μετά την 01/02/2025), το ποσό συμμετοχής ασφαλισμένου που αναγράφεται στο ήδη εκδοθέν παραπεμπτικό ενδέχεται να διαφέρει από αυτό που θα πρέπει να καταβάλει ο δικαιούχος και το οποίο εκτυπώνεται από τους παρόχους υγείας στο σύστημα παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ κατά την εκτέλεση τους.

Σε πρώτη φάση, οι ανατιμήσεις αφορούν μόνο στις μικροβιολογικές εξετάσεις, όμως, αίτημα των φορέων είναι να επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αύξηση στις τιμές που είχαν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έκτοτε παρέμεναν στα ίδια επίπεδα.

«Σωσίβιο» για τους ιδιώτες παρόχους

Η Απόφαση ικανοποιεί σχετική πρόταση των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα του clawback (περικοπές λόγω υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις), που ασκεί απειλητικές πιέσεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Σύμφωνα με την πρόταση, η αύξηση που θα προκύπτει στη συμμετοχή των πολιτών, θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ», ούτως ώστε να ελαττώνεται το clawback, έτσι όπως ισχύει και με την προηγούμενη ρύθμιση του 1 και 3 ευρώ.

Με την παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση των περικοπών κατά 45 εκατ. ευρώ. Η πτώση αυτή δεν θεωρείται αρκετή για να βγάλει τον κλάδο από το αδιέξοδο, ωστόσο, αποτελεί μία «ανάσα» για τους φορείς, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό «φωνάζουν» ότι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Αμοιβή για αιμοληψία και ιατρική γνωμάτευση

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλη μία επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους επαναφέρουν στο… τραπέζι οι πάροχοι, οι οποίοι ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, διεκδικούν την ενεργοποίηση διάταξης του 2023 που τους δίνει τη δυνατότητα να καθορίζουν αμοιβή για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μάλιστα, με επιστολή που απέστειλαν προ ημερών (23/1) στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια επισημαίνουν την αδράνεια ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την παρέμβασή του.

Πηγές από τον κλάδο κάνουν λόγο για μια μικρή αμοιβή, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους φορείς, των οποίων η αποζημίωση είναι πενιχρή μετά την υποβολή του Rebate (νομοθετημένη έκπτωση) και Clawback. Παράλληλα, θα βοηθήσει σημαντικά την ρευστότητα των παρόχων και στη διαχείριση του συσσωρευμένου χρέους τους προς τον ΕΟΠΥΥ, συμβάλλοντας στην επιβίωσή τους.

Ο… λογαριασμός στους ασφαλισμένους

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη του εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, κατά συνέπεια και το clawback.

Οι αυξανόμενες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων αποδίδονται στον ανεπαρκή προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις ή/και στον ελλιπή έλεγχο της ζήτησης. Αν και το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε ορισμένες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ζήτησης και την αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τους ιδιώτες παρόχους και μέχρι τα μέτρα να αποδώσουν απτά αποτελέσματα, τον… λογαριασμό επιμερίζονται οι ασφαλισμένοι.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιωτικές κλινικές: Η κρίση ρευστότητας απειλεί με λουκέτο τους μικρούς «παίκτες» 

Τέλος αλκοόλ και καπνικά προϊόντα σε ανηλίκους με αυστηρές ποινές - Τα μέτρα που προωθούνται

ECDC - ΠΟΥ: Ασυνήθιστα υψηλή η εμφάνιση του ιού της πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider