Αναλυτές: Τι θα φέρει το 2019 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Τι θα φέρει το 2019 στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Τράπεζες, μεταβλητότητα και διεθνής αναταραχή είναι οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τη φετινή πορεία του Χρηματιστηρίου. Τι δηλώνουν στο insider.gr τρεις έγκριτοι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Έτος τραπεζών θα είναι το 2019 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εξυγίανση του κλάδου να είναι το απόλυτο «στοίχημα» του επόμενου έτους για την εγχώρια αγορά.

Η επόμενη χρονιά, όμως, είναι πάνω απ’ όλα έτος εκλογών και η ημερομηνία του «ραντεβού» με τις κάλπες θα κρίνει τη διάρκεια της αβεβαιότητας που συνοδεύει την προεκλογική περίοδο.

Ας δούμε τι δήλωσαν στο insider.gr τρεις χρηματιστηριακοί αναλυτές για τις προοπτικές του 2019:

«Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί κατά 90% στις τράπεζες»
Ηλίας Λάζαρης, Δεπόλας Χρηματιστηριακή

«Το ενδιαφέρον φέτος θα εστιαστεί κατά 90% στις τράπεζες και στα σχέδια για την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αναφέρει ο Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, καραδοκεί ο κίνδυνος η λύση που θα προκριθεί από τις τράπεζες να είναι βεβιασμένη, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές και, ιδίως, τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη. Τον κλοιό γύρω από τις τράπεζες «σφίγγουν» ούτως ή άλλως οι αγορές, όπως υποδηλώνει η εξανέμιση του 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας από το ταμπλό το 2018.

«Το πώς θα λυθεί η εξίσωση των τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας που επανεξετάζεται αυτή την περίοδο, θα κρίνει την πορεία του χρηματιστηρίου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εάν λυθεί με θετικό πρόσημο, θα γυρίσει το κλίμα», εκτιμά ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να αναμένεται τα κρίσιμα αυτά ζητήματα να «κλειδώσουν» πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

«Η μεταβλητότητα γεννά ευκαιρίες»
Μάνος Χατζηδάκης, Beta Χρηματιστηριακή

Στην κλιμάκωση της μεταβλητότητας που συνοδεύει ένα εκλογικό έτος επικεντρώνεται η ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης μεταβλητότητας υπερβαίνει το 40% τα έτη των εκλογών –πόσω μάλλον όταν φέτος πρόκειται να στηθούν τέσσερις κάλπες.

Σε αυτές τις συνθήκες, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, ευνοούνται οι εταιρείες που έχουν επιδείξει εξαιρετική επιχειρηματική συμπεριφορά και αντοχή σε περιόδους κρίσεων, ενώ αναμένεται να αυξήσουν τα μεγέθη τους και ταυτόχρονα ανταμείβουν και τον μέτοχο διανέμοντας μερίσματα.

«Η μεταβλητότητα είναι ταυτόχρονα και ευκαιρία. Με το γκάζι πατημένο στο 40% τουλάχιστον της μεταβλητότητας, όσοι βρεθούν στη σωστή πλευρά μπορούν στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί τους τρεις μήνες πριν και μετά τις εκλογές να κλειδώσουν καλό κέρδος», τονίζει ο ίδιος.

«Η διεθνής αναταραχή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας»
Δημήτρης Τζάνας, Κύκλος Χρηματιστηριακή

Με το Brexit να παραμένει σε «εκκρεμότητα», τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ να συνεχίζεται και το γεωπολιτικό περιβάλλον να εξακολουθεί να είναι μεταβλητό, το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα μπορεί να αποφύγει την συμπόρευσή του με τις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Για να «αλλάξει σελίδα» το εγχώριο χρηματιστήριο, θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα:
• Να καταγραφεί σαφής πρόοδος στο ζήτημα της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, μ ε απομάκρυνση των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με ΑΜΚ παρά μόνο με ομολογιακές εκδόσεις.
• Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.
• Να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών και νομικών.
• Να γίνει πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον και να ελεγχθεί η παραοικονομία.
• Να δοθούν κίνητρα για επιστροφή του επενδυτικού κοινού που έχει συρρικνωθεί δραματικά.
• Να δοθούν κίνητρα για εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χ.Α.
«Δεδομένης, όμως, της αγελαίας συμπεριφορά στις αγορές, αναμένεται να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος των επενδυτικών κατηγοριών, με τους επενδυτές να ανακηρύσσουν τα μετρητά ως κυρίαρχο επενδυτικό καταφύγιο», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider