Wall Street: Η αγορά εργασίας «έσωσε» την εβδομάδα - Νέο ρεκόρ για τον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η αγορά εργασίας «έσωσε» την εβδομάδα - Νέο ρεκόρ για τον Dow
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2%, ο Dow κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,09% και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,1%.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τελικά οι δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, μετά την καλύτερη από το αναμενόμενο έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που επανέφερε την αισιοδοξία στους επενδυτές σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, οι μισθοδοσίες εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 254.000 τον Σεπτέμβριο, από 159.000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 150.000. Ακολούθως, το ποσοστό ανεργίας βρέθηκε στο 4,1%, μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμενε στάσιμο στο 4,2%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,81% ή 341,16 μονάδες, στις 42.352 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 5.751 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 1,12% και ανήλθε στις 18.137 μονάδες.

Η μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας Tesla, Amazon και Netflix σημείωσαν κέρδη την Παρασκευή, ωθώντας ανοδικά τον Nasdaq.

«Μετά από ένα καλοκαίρι με αδύναμες ενδείξεις για τα εργασιακά δεδομένα, αυτή είναι μια καθησυχαστική ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και υποστηρίζεται από μια υγιή αγορά εργασίας», δήλωσε η Michelle Cluver, επικεφαλής χαρτοφυλακίων στην Global X.

Τα κέρδη της Παρασκευής βοήθησαν ώστε να εξαλειφθούν οι απώλειες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που έφεραν «ασταθές» ξεκίνημα στο μήνα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2%, ο Dow κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,09% και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,1%.

Ακόμη, λιμενεργάτες και εργοδότες στις ΗΠΑ κατέληξαν σε «καταρχήν συμφωνία», στη διευθέτηση της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν οι ουρές των πλοίων που έχουν σχηματισθεί.

Τουλάχιστον 54 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έκαναν ουρά έξω από τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου του Μεξικού εδώ και τρεις ημέρες, καθώς η απεργία εμπόδιζε να ξεφορτωθούν και απειλούσε με ελλείψεις σε προϊόντα από μπανάνες μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Commodities

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 9,09% αυτή την εβδομάδα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2023.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent εκτινάχθηκε 8,43% για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε περίπου κατά 5% την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος συζητούσε ένα ισραηλινό χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. Ο Μπάιντεν διευκρίνισε αυτά τα σχόλια την Παρασκευή, αποθαρρύνοντας το Ισραήλ να στοχεύσει πετρελαϊκά κοιτάσματα.

«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά ένα χτύπημα – αυτό είναι υπό συζήτηση», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

Στη σημερινή συνεδρίαση το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 67 σεντς. ή 0,91%. Μέσα στη χρονιά το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν 4%.

Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται στα 78,05 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 0,43 δολ. ή 0,55%. Φέτος ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει αυξηθεί περισσότερο από 1%.

Υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή μετά την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ η οποία ενίσχυσε το δολάριο ενώ ανάγκασε τους αναλυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,2% στα 2.650,38 δολάρια ανά ουγγιά, μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.685,42 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ διολίσθησαν 0,3% στα 2.670,3 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Υποχώρησε μετά τα απρόσμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Η καλύτερη εβδομάδα του WTI εδώ και ένα χρόνο ενώ ο Μπάιντεν αποτρέπει το χτύπημα στο Ιράν

Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα απαντήσει στο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider