Χρηματιστήριο: Κέρδη 4,12% σε εβδομαδιαία βάση - «Άλμα» 6,6% για τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη 4,12% σε εβδομαδιαία βάση - «Άλμα» 6,6% για τράπεζες
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,12%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +4,04%, και ο τραπεζικός κατέγραψε «άλμα» 6,66%.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις κρίσιμες 650 μονάδες, μέσω του stock picking. Ωστόσο εξακολουθεί να προβληματίζει ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, καθώς την Παρασκευή παρέμεινε κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή οι επενδυτές βρήκαν στηρίγματα σε συγκεκριμένατα χαρτιά της αγοράς στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη στο +0,45% και στις 651 μονάδες. Ο τζίρος παρέμειν σε ρηχά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 36,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 598 χιλ. τεμάχια.

Οριακή άνοδο στο 0,35% κατέγραψε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.547 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαία κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,31% και στις 918 μονάδες. Ισχνές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στο -0,05% στις 313 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,12%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +4,04%, και ο τραπεζικός κατέγραψε «άλμα» 6,66%.

Οι επενδυτές εστίασαν σε συγκεκριμένες μετοχές όπως είναι των ΕΛΠΕ που κατέγραψε άνοδο 2,89%, της ΤΙΤΑΝ στο 2,11%, της Viohalco στο 1,72%, και του ΟΤΕ στο 1,19%. Στις τραπεζικές μετοχες με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Alpha Bank στο 1,09% με την Εθνική Τράπεζα στο -0,85%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,53% και την Eurobank -0,24%.

Στα τραπεζικά νέα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, ειδικά μετά την πανδημική κρίση κι ενώ έχει προηγηθεί η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας, κατά τη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του athens investment forum. Ο κ. Καραβίας τόνισε τα εξής: «Θα θέσω έναν στόχο αντί να κάνω κάποια εκτίμηση. Ο στόχος αυτός, αν και φιλόδοξος, θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε τα 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας.

Από την άλλη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης διέκρινε τρεις βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό τοπίο των ΜΕΑ τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς: την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και των προσπαθειών για εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου, την επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα που θα έχουν οι σημαντικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση, καθώς και η ρευστότητα που έχει εισρεύσει στο σύστημα και τέλος, αν θα υπάρξουν νέα εργαλεία από τις εποπτικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Όσα περισσότερα εργαλεία βρίσκονται στη διάθεση των Τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τόσο το καλύτερο», τόνισε o κ. Ψάλτης αναφορικά με το ενδεχόμενο σύστασης AMC όπως προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, θέση που υιοθέτησαν και οι επικεφαλής των άλλων τριών Τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider