Τραπεζοκεντρική άνοδος στο Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου σε τράπεζες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραπεζοκεντρική άνοδος στο Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου σε τράπεζες
Τζίρος και συναλλαγές μόνο σε τράπεζες που οδήγησαν το ΧΑ πάνω από τις 1.420 μονάδες. Ράλι για ΕΤΕ. Συνέχεια αντίδρασης από Jumbo.

Με πολύ υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στις τράπεζες και κινητικότητα Αμερικανών επενδυτών στον κλάδο, το ΧΑ κατάφερε να περάσει το κατώφλι των 1.420 μονάδων και πλέον στοχεύει προς τις 1.445 μονάδες.

Ο κλάδος που οδηγεί σταθερά το ΧΑ μετά τη βίαιη διόρθωση της περασμένης Δευτέρας, είναι ο τραπεζικός, με την ΕΤΕ να καταγράφει ράλι άνω του 4% με ισχυρό τζίρο, και τις υπόλοιπες τρεις να ακολουθούν κατά πόδας.

Η Εθνική φλερτάρει με την εκ νέου ανάκτηση των 8 ευρώ με στόχο τα 8,30 ευρώ, ενώ η Πειραιώς κυνηγά την υπέρβαση των 4 ευρώ με έξοδο από το μεγάλο gap της περιοχής των 3,958-4,024 να την οδηγεί προς νέα πολυετή υψηλά, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα. Δυναμική από Eurobank αλλά και από Alpha Bank.

Να σημειωθεί πως οι αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με φουλ ρυθμούς. Σήμερα ήταν σειρά της Deutsche Bank (μετά από Euroxx και UBS) να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Αν και η αγορά βρίσκεται θερινό mood και εν μέσω αυριανής αργίας - πιθανώς κάποιοι κλείδωσαν κέρδη εν μέσω αβεβαιοτήτων - κατάφερε να κρατήσει τις 1.400 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα, στοχεύοντας στην υπέρβαση των 1.425 για αρχή. Αν καταφέρει ο ΓΔ και υπερβεί αυτό το επίπεδο μπορεί να δει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πιθανώς προς τις 1.445 και 1.473 μονάδες. Μάλιστα, έχοντας τσεκάρει το επίπεδο των 1.350 μονάδων στη «Μαύρη Δευτέρα» το ΧΑ βρίσκεται σε μια τροχιά με στόχο τις 1.600 μονάδες περίπου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «μετά την τόσο πρόσφατη «Μαύρη Δευτέρα» των Χρηματιστηρίων, οι αγοραστές (είτε ανοίγοντας νέες θέσεις, είτε κλείνοντας τις short) δηλώνουν επιφυλακτικά «παρών». Η ψυχολογία και η διασύνδεση των αγορών συνεχίζουν βεβαίως να έχουν τον πρώτο λόγο, με τα θεμελιώδη να παίζουν ρόλο «κομπάρσου» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο θυμικό των επενδυτών η ασφάλεια παίζει μεγαλύτερο ρόλο ενόσω οι μνήμες της 5ης Αυγούστου 2024 είναι ακόμη νωπές.

Το σχεδόν «μονόπατο» ανοδικό ράλι των προηγούμενων μηνών ίσως ήταν «πολύ καλό για να είναι διατηρήσιμο», με τις αποτιμήσεις πχ. σε επίλεκτα τμήματα του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ να εκτινάσσονται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα. Ίσως σε αυτή την συγκυρία και παρά τις απότομα προκληθείσες σε χαρτοφυλάκια ζημιές να ισχύει εν μέρει το αρχαιοελληνικό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς η λογική φαίνεται να επιστρέφει στη Wall Street και να «καθαρίζει» κάποιες από τις υπερβολές που είχαν εμφανιστεί.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το rebound των δεικτών-σηματωρών με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: είναι αυτή η αναπήδηση των τιμών από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας αμιγώς τεχνικής φύσεως (και με ολίγη λεκτική ή άλλη στήριξη από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις) ή τα χειρότερα είναι οριστικά πίσω μας και οι δείκτες θα ξαναεπιχειρήσουν να επιτύχουν πολυετή ή και ιστορικά υψηλά το επόμενο διάστημα;

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να έχουν μακροχρόνια θετικές προοπτικές. Προσοχή! Μιλάμε για μακροχρόνιες προοπτικές – προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ξαναεπιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carry trade κλπ.) ή άγνωστο λόγο συμπαρασύροντας μαζί του και την Λεωφόρο Αθηνών.

Από διαγραμματικής άποψης υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στοχεύει στην παραμονή του πάνω από τον απλό και τον εκθετικό διακοσάρη κινητό μέσο όρο οι οποίοι βρίσκονται στις 1.375 μονάδες και παίζουν τον ρόλο στήριξης», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,42% στις 1.423,05 μονάδες, με τον τζίρο να είναι υψηλός αν σκεφτεί κανείς πως είμαστε στα μέσα Αυγούστου, ξεπερνώντας τα 97 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,52% και ο τραπεζικός 2,35% φτάνοντας στις 1.270,97 μονάδες.

Οι τράπεζες ήταν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες με το τζίρο σε αυτές να πλησιάζει τα 50 εκατ. ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από το ήμισυ του συνόλου.

Ράλι για την Εθνική κατά 4,13% στα 7,924 ευρώ, με τζίρο άνω των 17 εκατ. Κατά 2% ενισχύθηκε η Eurobank στα 2,04 ευρώ, με την Alpha στο 1,78% και τα 1,598 ευρώ. Ηπιότερη άνοδο για την Πειραιώς στο 0,92% και τα 3,934 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% και για την Optima.

Ισχυρή άνοδο πέρα των τραπεζών κατέγραψε η Jumbo στο 4,27% και τα 23,46 ευρώ, ενώ από κοντά ήταν η Τιτάν στο 3,12% και τα 31,40 ευρώ. Μια ανάσα από τα 16 ευρώ ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,59%, ενώ κατά 1,63% ενισχύθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κέρδη για Metlen (1,31%), Viohalco (1,26%), ΕΛΧΑ (1,83%), και Cenergy (2,07%). Κατά 3,82% ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ στα 4,62 ευρώ.

Από την άλλη, υποαπέδωσαν ΔΕΗ (-0,09%), ΕΕΕ (-0,31%), ΟΤΟΕΛ (-0,36%), ενώ με ήπια άνοδο έκλεισαν τα διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ισχυρό «growth story» οι ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Τα «τρωτά» σημεία του τουρισμού

Πράσινα τιμολόγια: «Σήματα» για υψηλές χρεώσεις και τον Σεπτέμβριο – Ράλι και στο αέριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider