Deutsche Bank: Ισχυρό «growth story» οι ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Ισχυρό «growth story» οι ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank μετά το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο. Κορυφαία επιλογή η Eurobank. Συγκρατημένες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και υψηλότερη κινητικότητα στο πεδίο της πιστωτικής επέκτασης και των εσόδων από προμήθειες.

Στο ισχυρό δεύτερο τρίμηνο και στη νέα υπέρβαση που κατέγραψαν οι ελληνικές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου) έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών εστιάζει η Deutsche Bank, με συγκρατημένες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και υψηλότερη κινητικότητα, τόσο στο πεδίο της πιστωτικής επέκτασης, όσο και στο πεδίο των εσόδων από προμήθειες.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι τράπεζες έδιωξαν τα όποια σύννεφα ανησυχίας μετά από κάποια ελαφρώς απογοητευτικά τρίμηνα, σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης, τοποθετώντας τις ελληνικές τράπεζες ως ένα εκ των κορυφαίων και «growth stories» και φωτεινών εξαιρέσεων στην Ευρώπη (αλλά ως επί το πλείστον εκτός του «ραντάρ» των μεγάλων ξένων επενδυτών). Η ισχυρή απόδοση σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και προβλέψεων προσφέρει ένα αίσθημα «ασφάλειας» - διαβεβαίωσης για μια ισχυρή κερδοφορία στο μέλλον, που υποστηρίζεται και από τις αναβαθμίσεις του guidance. Επί τάπητος έχει τεθεί και η υλοποίηση περαιτέρω κινήσεων για τη βελτίωση της απόδοσης κεφαλαίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερμανικός οίκος αυξάνει εκ νέου τις τιμές στόχους και πιο συγκεκριμένα στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank από 2,20 προηγουμένως, στα 5 ευρώ για την Πειραιώς από 4,7 ευρώ, στα 2,85 ευρώ για τη Eurobank έναντι 2,75 και στα 9,85 ευρώ για την Εθνική από 9,5 προηγουμένως. Η τιμή στόχος για την Τράπεζα Κύπρου (αφορά τιμή στο LSE) αυξάνεται στις 595 πένες από 563 προηγουμένως. Η σύσταση και για τις πέντε τράπεζες παραμένει «buy».

Πιστωτική επέκταση και ανθεκτικά περιθώρια βασικοί «μοχλοί» για υψηλότερες αποδόσεις

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, τα καθαρά έσοδα από τόκους ομαλοποιούνται μεν, αλλά ο ρυθμός υποχώρησης είναι πιο αργός από τον αναμενόμενο (υποχώρηση μόλις 1% στο δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση), παρά την αύξηση το κόστους του wholesale funding και του hedging. Παρά το γεγονός ότι είναι βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές επιδόσεις, καθώς η ευαισθησία στις μειώσεις των επιτοκίων ευθυγραμμίζεται πλέον με άλλες αντίστοιχες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

Deutsche Bank

Ωστόσο, αυτές δεν επωφελούνται από τα υψηλά - πιο ανθεκτικά περιθώρια (το κόστος των καταθέσεων είναι ο βασικός θετικός «καταλύτης») και την ισχυρή αύξηση χορηγήσεων που παρατηρείται στις ελληνικές τράπεζες. Μετά από αρκετά τρίμηνα υποαπόδοσης, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιτέλους ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, θέτοντας τις προϋποθέσεις για πάνω από μεσαία μονοψήφια ποσοστά πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συμβάλει στην αντιστάθμιση του μεγαλύτερου μέρους της αποκλιμάκωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων, η οποία έχει ήδη αντικατοπτριστεί στη νέα αναβαθμισμένη καθοδήγηση των τραπεζών.

Κορυφαία επιλογή η Eurobank

Το πρόσφατο sell off φαίνεται ότι έπληξε περισσότερο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, έναντι άλλων του ευρωπαϊκού κλάδου. «Αν και πιθανότατα δεν βρίσκονται ακόμη στο ραντάρ των επενδυτών, διαπιστώνουμε ότι οι καλύτερες προοπτικές, η σταθερότητα (σε συνδυασμό με μια ισχυρή ανάπτυξη) και τα πιο ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων (μέσο δείκτης P/E για το 2025 στο 5x και P/TBV στο εύρος του 0,5x - 0,8x για δείκτη ROTE στο 10% - 15% – φαίνεται χαμηλός εν μέσω ισχυρής πλεονάζουσας ρευστότητας) καθιστούν τις ελληνικές τράπεζας μια «value» πρόταση δύσκολο να συγκριθεί», αναφέρει η Deutsche Bank.

Deutsche Bank

Κορυφαία επιλογή του οίκου εξακολουθεί να είναι η Eurobank, δεδομένης της δομικής της δυναμικής και του περιθωρίου για θετικές αναθεωρήσεις σε μη «πιεστικά» επίπεδα αποτιμήσεων. Ο γερμανικός οίκος συνεχίζει να δείχνει μια προτίμηση και προς την Εθνική, λόγω των εντυπωσιακών της επιδόσεων, αναγνωρίζει τη σημαντική βελτίωση που καταγράφει η Πειραιώς και εκτιμά ότι η Alpha Bank παραμένει μια άκρως φθηνή επιλογή, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η υστέρηση στη βελτίωση της απόδοσης έναντι των υπολοίπων. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να καταγράφει μια εξαιρετική πορεία με ισχυρά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Λειτουργικά έξοδα 1,6 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο – Πολύ χαμηλότερος ο δείκτης κόστους προς έσοδα από τις τράπεζες της ΕΕ

Το νέο «story» που χτίζει η Τράπεζα Κύπρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider