Σημαντικά χαμηλότερα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών, κατάφεραν να διατηρήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και το α' εξάμηνο του 2024. Το ύψος των λειτουργικών τους εξόδων ανήλθε σε 1,663 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό του δείκτη κόστους προς έσοδα από 28% έως 41%, έναντι μέσου όρου 56% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το «χαλινάρι» που συνέχισαν να βάζουν οι ελληνικές τράπεζες στα έξοδα επιτεύχθηκε παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες οι τράπεζες απάντησαν με αυξήσεις μισθών και έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους. Παράλληλα δε, οι τράπεζες συνέχισαν να επενδύουν στην τεχνολογία για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' εξαμήνου (κατά χρονολογική σειρά ανακοινώσεων), οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν τα παρακάτω:
Τράπεζα Πειραιώς
Τα λειτουργικά έξοδα το β΄ τρίμηνο 2024 παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση, στα 203 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση.
Εξαιρουμένης της επιβάρυνσης από δαπάνες οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 199 εκατ., σταθερά σε ετήσια βάση, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ αντίστοιχα για το εξάμηνο 2024 διαμορφώθηκαν στα 392 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% ετησίως.
Οι επαναλαμβανόμενες δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση στα 97 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2024, με το ανθρώπινο δυναμικό να διαμορφώνεται σε 7.872 εργαζόμενους στις 30 Ιουνίου 2024, εκ των οποίων οι 7.489 στην Ελλάδα. Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα μειώθηκε κατά περίπου 700 εργαζόμενους σε ετήσια βάση, κυρίως μέσω των προγραμμάτων αποχώρησης προσωπικού.
Επιπλέον, τα γενικά διοικητικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 73 εκατ. ευρώ, λόγω ενεργειών αποτελεσματικότητας κόστους που αντιστάθμισαν τις πληθωριστικές πιέσεις, και επιπλέον από το μηδενικό κόστος εγγύησης καταθέσεων.
Τα έξοδα αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών ψηφιοποίησης. Συνεπώς, ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκε περαιτέρω στο ιστορικό χαμηλό 28% στο β΄ τρίμηνο 2024, έναντι 32% ένα έτος πριν.
Eurobank
Οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν στην Ελλάδα κατά 1,2% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκαν σε επίπεδο Ομίλου κατά 3,1% στα 457 εκατ. ευρώ, λόγω των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Σε συγκρίσιμη όμως βάση (εξαιρουμένης της BNP Bulgaria) διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Τόσο ο δείκτης κόστους – οργανικών εσόδων όσο και ο δείκτης κόστους- συνολικών εσόδων βελτιώθηκαν περαιτέρω σε 32,3% και 31,3% αντίστοιχα το α΄ εξάμηνο 2024.
Εθνική Τράπεζα
Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση, και διαμορφώθηκαν σε 396 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,9% ετησίως, με τον δείκτη κόστους προς λειτουργικά έσοδα να διαμορφώνεται στο 29,6% (α’ εξάμηνο 2023: 31,8%). Η αύξηση των δαπανών αντανακλά τις συλλογικά συμφωνημένες αυξήσεις μισθών τον περασμένο Δεκέμβριο, τις πληθωριστικές πιέσεις και το στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της Τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής.
Alpha Bank
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 213,3 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδοχών Προσωπικού, της αύξησης των αμοιβών τρίτων καθώς και των υψηλότερων εξόδων προβολής και διαφήμισης και των επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα ήταν μειωμένα κατά 0,5% το α’ εξάμηνο, λόγω των μειωμένων εισφορών προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 214,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα α΄ εξαμήνου ανήλθαν σε 418 εκατ. ευρώ από 421 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2023. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα το α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 41%.