Περιθώρια νέων αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η UBS

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιθώρια νέων αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η UBS
Συντηρητικές χαρακτηρίζει τις νέες αναβαθμίσεις των guidance των ελληνικών τραπεζών η UBS. Οι τιμές στόχοι.

Συντηρητικές χαρακτηρίζει τις νέες αναβαθμίσεις των guidance των ελληνικών τραπεζών η UBS, με τα δυνατά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου να ανοίγουν πιθανώς το δρόμο σε νέες επί τα βελτίω κινήσεις από τις διοικήσεις, τη στιγμή που υψηλότερα θα κινηθεί και το consensus, ειδικά για τις εκτιμήσεις του 2026.

Οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) σε καλύτερα, από τα αναμενόμενα, επίπεδα, ένα ισχυρό τρίμηνο πιστωτικής επέκτασης, ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες και ζημίες από δάνεια πιο ήπιες από τις προβλέψεις. Η UBS αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος κατά 4% για την Alpha Bank και τη Eurobank, κατά 6% για την Εθνική και κατά 5,5% για την Πειραιώς μετά από ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές.

Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,32 ευρώ για την Αlpha Bank, στα 2,74 ευρώ για τη Eurobank, στα 11,20 ευρώ για την Εθνική και στα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις.

Οι αναλυτές του οίκου διατηρούν ως κορυφαίες επιλογές τους, τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (ποιότητα, υψηλή κερδοφορία, ευελιξία αξιοποίησης της υψηλής πλεονάζουσας ρευστότητας) και της Τράπεζας Πειραιώς (δυνατότητα re - rating, επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία, κορυφαίο franchise σε επίπεδο καταθέσεων λιανικής και χρηματοδότησης επιχειρήσεων - εταιρειών). Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και συνάμα και οι ελληνικές διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, μετα τα ισχυρά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και έχοντας μάλιστα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους.

UBS

Συγκρίνοντας τα KPIs των τεσσάρων συστημικών σε τριμηνιαία βάση, η UBS καταλήγει πως η Πειραιώς είχε ένα ισχυρό τρίμηνο, με κυριότερα σημεία αναφοράς την ενίσχυση των εταιρικών χορηγήσεων (+5,8%), την διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, NIM (+5 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση), την απόδοση - ρεκόρ των προμηθειών (93 μονάδες βάσης επί του ενεργητικού) και την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών (CET1 +30 μονάδες βάσης).

Η Εθνική σημείωσε επίσης καλές επιδόσεις, με ενίσχυση των εξυπηρετούμενων δανείων στο σκέλος του επιχειρηματικού (+5,7% τριμηνιαία βάση), διατήρηση του NIM σε υψηλά επίπεδα (3,22%) και δείκτη ROTE στο 17,2% (επί CET1 18,3%).

Η Eurobank είχε ένα πιο ήπιο τρίμηνο, με μια υποτονικότητα στο σκέλος των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα (+2,5% τριμηνιαία βάση), με το NIM να συμπιέζεται κατά 8 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση των δανείων της υποχώρησε και το κόστος των καταθέσεων παρέμεινε υψηλό, με τα έσοδα από προμήθειες (+4,6% σε ετήσια βάση) να είναι σχετικά αδύναμα.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με την UBS, είχε ένα πιο αδύναμο τρίμηνο, καθώς οι εταιρικές χορηγήσεις παρέμειναν σταθερές σε τριμηνιαία βάση, αν και επηρεάστηκαν από τις κοινοπραξίες, το NIM συμπιέστηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,20% (έναντι των υπολοίπων στο 2,75% - 3,22%), ο δείκτης κόστους προς έσοδα αυξήθηκε (40,5%) και η διαδικασία περαιτέρω εξυγίανσης κόστισε 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Ένα χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου είναι η διατήρηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε υψηλότερα, του αναμενόμενου, επίπεδα και η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στο σκέλος των επιχειρηματικών - εταιρικών δανείων στην Ελλάδα (+10,2% σε ετήσια βάση, +3,5% σε τριμηνιαία βάση).

Αν και τα NIMs έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, η αποκλιμάκωση αυτών είναι ηπιότερη, καθώς το κόστος χρηματοδότησης και το beta καταθέσεων παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα NIMs αντανακλούν ένα ήδη σημαντικά αρνητικό carry από τα hedges, τα οποία θα αρχίζουν να συμβάλλουν θετικά, καθώς τα επιτόκια μειώνονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider