Θετικό 5/5 για το Χρηματιστήριο - Έσβησε τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» με τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό 5/5 για το Χρηματιστήριο - Έσβησε τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» με τράπεζες
Οι τράπεζες έκαναν ξανά τη διαφορά στο Χρηματιστήριο. Η διάσπαση των 1.270 μονάδων για τον κλάδο φέρνει προ των πυλών τις 1.350 μονάδες. «Έκρηξη» τζίρου στα μέσα Αυγούστου. Κέρδη 3,51% στην εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη και 6,12% για τον τραπεζικό.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που «ξελάσπωσε» ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας σε ένα τέμπο, με κινητικότητα και εισροές από ξένους. Κάπως έτσι το ΧΑ έκανε ένα ανοδικό 5/5 καλύπτωντας τις απώλειες του 6,27% της «Μαύρης Δευτέρας».

Οι εισροές προς τις τράπεζες παρότι είμαστε στα μέσα Αυγούστου παραμένουν πολύ υψηλές και δείχνουν δυνατούς ξένους επενδυτές που μπορούν να τις οδηγήσουν σε νέα πολυετή υψηλά. Το πέραμα της Εθνικής πάνω από τα 8 ευρώ δείχνει το δρόμο προς τα 8,50, ενώ η Πειραιώς κυνηγά την υπέρβαση των 4 ευρώ με έξοδο από το μεγάλο gap της περιοχής των 3,958-4,024 που μπορούν να τη στείλουν υψηλότερα από το πρόσφατο υψηλό των 4,22, έχοντας δώσει ισχυρό αγοραστικό σήμα. Δυναμική έχουν και η Eurobank με την Alpha Bank. Από την άλλη βέβαια, γίνεται αντιληπτό πως χρειάζονται βοήθειες και από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Να σημειωθεί πως οι αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με φουλ ρυθμούς. Την Τετάρτη ήταν σειρά της Deutsche Bank (μετά από Euroxx και UBS) να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Το insider.gr είχε περιγράψει το τι συνέβη στις αγορές από τη βιαία διόρθωση της περασμένης Δευτέρας. Οι φόβοι μιας ύφεσης αποτελούν τους «κράχτες» της διόρθωσης και όχι τις πραγματικές αιτίες, μιας και η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει πολύ υψηλές αντοχές και δυναμική σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες και ρίσκα. Συνεπώς ένας μήνας πιο αδύναμων οικονομικών στοιχείων δεν είναι ικανός να πυροδοτήσει τέτοιου επιπέδου ανησυχίες και δη τόσο άμεσα. Αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς - που μπορεί να δώσει bullish σήμα καθώς το trendline διατηρείται - και συνάμα και των υπολοίπων που παίρνουν γραμμή είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7». Οι αγορές έχουν δώσει απίστευτα κέρδη εδώ και πολλούς μήνες δίχως να μεσολαβήσει μια διορθωτική κίνηση που θα προκαλέσει το αίσθημα «φόβου».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «μετά την τόσο πρόσφατη «Μαύρη Δευτέρα» των Χρηματιστηρίων, οι αγοραστές (είτε ανοίγοντας νέες θέσεις, είτε κλείνοντας τις short) δηλώνουν επιφυλακτικά «παρών». Η ψυχολογία και η διασύνδεση των αγορών συνεχίζουν βεβαίως να έχουν τον πρώτο λόγο, με τα θεμελιώδη να παίζουν ρόλο «κομπάρσου» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο θυμικό των επενδυτών η ασφάλεια παίζει μεγαλύτερο ρόλο ενόσω οι μνήμες της 5ης Αυγούστου 2024 είναι ακόμη νωπές.

Το σχεδόν «μονόπατο» ανοδικό ράλι των προηγούμενων μηνών ίσως ήταν «πολύ καλό για να είναι διατηρήσιμο», με τις αποτιμήσεις πχ. σε επίλεκτα τμήματα του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ να εκτινάσσονται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα. Ίσως σε αυτή την συγκυρία και παρά τις απότομα προκληθείσες σε χαρτοφυλάκια ζημιές να ισχύει εν μέρει το αρχαιοελληνικό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς η λογική φαίνεται να επιστρέφει στη Wall Street και να «καθαρίζει» κάποιες από τις υπερβολές που είχαν εμφανιστεί.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το rebound των δεικτών-σηματωρών με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: είναι αυτή η αναπήδηση των τιμών από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας αμιγώς τεχνικής φύσεως (και με ολίγη λεκτική ή άλλη στήριξη από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις) ή τα χειρότερα είναι οριστικά πίσω μας και οι δείκτες θα ξαναεπιχειρήσουν να επιτύχουν πολυετή ή και ιστορικά υψηλά το επόμενο διάστημα;

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να έχουν μακροχρόνια θετικές προοπτικές. Προσοχή! Μιλάμε για μακροχρόνιες προοπτικές – προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ξαναεπιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carry trade κλπ.) ή άγνωστο λόγο συμπαρασύροντας μαζί του και την Λεωφόρο Αθηνών.

Από διαγραμματικής άποψης υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στοχεύει στην παραμονή του πάνω από τον απλό και τον εκθετικό διακοσάρη κινητό μέσο όρο οι οποίοι βρίσκονται στις 1.375 μονάδες και παίζουν τον ρόλο στήριξης», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 1.431,88 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται κοντά τα 110 εκατ. ευρώ και μάλιστα στα μέσα Αυγούστου. Η τόσο υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα πιθανώς να προεξοφλεί κάτι και δη στις τράπεζες που είδαν και σήμερα πολύ μεγάλους τζίρους.

Η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 3,51% σε επίπεδο ΓΔ, ο FTSE 25 έκλεισε στο +3,78% και ο ΔΤΡ στο +6,12%.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,65% και ο τραπεζικός 1,23% στις 1.286,58 μονάδες. Στις τράπεζες η Εθνική κατέγραψε νέα άνοδο 2,4% στα 8,114 ευρώ με τζίρο 27,87 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να βρίσκεται μια ανάσα από το να περάσει τα 4 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1,32% στα 3,986 ευρώ. Ο τζίρος στα 15,6 εκατ. ευρώ.

Κατέβασμα στις δημοπρασίες για την Eurobank στο +0,25% και τα 2,045 ευρώ, έχοντας δε επίπεδα υψηλότερα ήτοι κοντά στα 2,092 ευρώ. Ανοδικά και η Alpha Bank στο 0,56% και τα 1,607 ευρώ. Στα 12,38 ευρώ έφτασε η Optima με άνοδο 0,98%.

Ισχυρή άνοδος για Ελλάκτωρ στο 3,27% και τα 1,96 ευρώ, με τη Metlen στο 1,11% και τα 34,5 ευρώ και την Τιτάν στο 2,39% και τα 32,15 ευρώ. Διακόπηκε απότομα το θετικό σερί της Jumbo γυρνώντας προς τις δημοπρασίες και κλείνοντας με απώλειες 0,6% στα 23,32 ευρώ.

Απώλειες για ΔΕΗ (-0,95%), ΜΟΗ (-0,38%) και ΕΛΠΕ (-1,13%). Στο κόκκινο επίσης Σαράντης για ΟΤΟΕΛ. Από την άλλη, υψηλότερα κατά 0,81% κινήθηκε ο ΟΠΑΠ στα 16,10 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,43% και τα14,87 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Αυξημένες οι εισπράξεις φόρων και τον Ιούλιο - Άνω του στόχου έσοδα και επενδυτικές δαπάνες 

Τράπεζες: Εντείνουν την εξωστρέφειά τους - Τι σχεδιάζουν για την εκτός Ελλάδος παρουσία τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider