Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με υπεραπόδοση τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με υπεραπόδοση τραπεζών
«Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.400 μονάδες χτίζει το ΧΑ. Δυναμική από τράπεζες και blue chips.

Ισχυρό ράλι στη Wall Street μετά τα θετικά νέα από τον δείκτη τιμών παραγωγού, με τους επενδυτές να αναμένουν μια ακόμη θετική έκπληξη από τις σημερινές ανακοινώσεις για τον ΔΤΚ.

Τυχόν καλύτερες μετρήσεις ή και ευθυγράμμιση με την εκτίμηση του consensus θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους «ταύρους» της αγοράς. Διατήρηση του μοτίβου αποκλιμακωσης του πληθωρισμού και στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, στο 2,2% ανήλθε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ωστόσο πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 2,3%.

Ως προς τις σημερινές κρίσιμες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ να αυξηθούν κατά +0,20% τον μήνα, κάτι που θα άφηνε τον ετήσιο πληθωρισμό σταθερό στο 3%, με τον δομικό να υποχωρεί κατά ένα δέκατο στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, αυτό θα ήταν μια επιτάχυνση από το +0,1% των ανακοινώσεων του Ιούνιο.

Στα εγχώρια, οι αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με φουλ ρυθμούς. Σήμερα ήταν σειρά της Deutsche Bank (μετά από Euroxx και UBS) να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Αν και η αγορά βρίσκεται λίγο πριν τη διακοπή για την αργία του 15 Αυγούστου - πιθανώς κάποιοι γρήγοροι να επιδιώκουν να πάρουν κέρδη - καταφέρνει να κρατιέται ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.400 μονάδες, ποντάροντας έτσι σε κίνηση προς τις 1.425 για αρχή. Αν καταφέρει ο ΓΔ και υπερβεί αυτό το επίπεδο μπορεί να δει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πιθανώς προς τις 1.473 μονάδες και άνω. Έχοντας τσεκάρει το επίπεδο των 1.350 μονάδων στη «Μαύρη Δευτέρα» το ΧΑ βρίσκεται σε μια τροχιά με στόχο τις 1.600 μονάδες περίπου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «μετά την τόσο πρόσφατη «Μαύρη Δευτέρα» των Χρηματιστηρίων, οι αγοραστές (είτε ανοίγοντας νέες θέσεις, είτε κλείνοντας τις short) δηλώνουν επιφυλακτικά «παρών». Η ψυχολογία και η διασύνδεση των αγορών συνεχίζουν βεβαίως να έχουν τον πρώτο λόγο, με τα θεμελιώδη να παίζουν ρόλο «κομπάρσου» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο θυμικό των επενδυτών η ασφάλεια παίζει μεγαλύτερο ρόλο ενόσω οι μνήμες της 5ης Αυγούστου 2024 είναι ακόμη νωπές.

Το σχεδόν «μονόπατο» ανοδικό ράλι των προηγούμενων μηνών ίσως ήταν «πολύ καλό για να είναι διατηρήσιμο», με τις αποτιμήσεις πχ. σε επίλεκτα τμήματα του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ να εκτινάσσονται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα. Ίσως σε αυτή την συγκυρία και παρά τις απότομα προκληθείσες σε χαρτοφυλάκια ζημιές να ισχύει εν μέρει το αρχαιοελληνικό «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς η λογική φαίνεται να επιστρέφει στη Wall Street και να «καθαρίζει» κάποιες από τις υπερβολές που είχαν εμφανιστεί.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το rebound των δεικτών-σηματωρών με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: είναι αυτή η αναπήδηση των τιμών από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας αμιγώς τεχνικής φύσεως (και με ολίγη λεκτική ή άλλη στήριξη από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις) ή τα χειρότερα είναι οριστικά πίσω μας και οι δείκτες θα ξαναεπιχειρήσουν να επιτύχουν πολυετή ή και ιστορικά υψηλά το επόμενο διάστημα;

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να έχουν μακροχρόνια θετικές προοπτικές. Προσοχή! Μιλάμε για μακροχρόνιες προοπτικές – προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα ξαναεπιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carry trade κλπ.) ή άγνωστο λόγο συμπαρασύροντας μαζί του και την Λεωφόρο Αθηνών.

Από διαγραμματικής άποψης υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στοχεύει στην παραμονή του πάνω από τον απλό και τον εκθετικό διακοσάρη κινητό μέσο όρο οι οποίοι βρίσκονται στις 1.375 μονάδες και παίζουν τον ρόλο στήριξης», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,63% στις 1.412,01 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,78% και τον τραπεζικό στο 1,08% και στις 1.255,63 μονάδες.

Στις τράπεζες, ισχυρή άνοδο 2,52% καταγράφει η Alpha στα 1,6095 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,31% και την ΕΥΡΩΒ στο 1,2%. Ηπιότερη άνοδο 0,44% για την Πειραιώς.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση της Jumbo με τρίτη διαδοχική άνοδο στο 1,69% και τα 22,88 ευρώ.Κέρδη άνω του 1% για ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΔΑΑ ενώ ξεπερνά τα 34 ευρώ η Metlen. Ήπιες μεταβολές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ όπως και για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ισχυρό «growth story» οι ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Τράπεζες: Λειτουργικά έξοδα 1,6 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο – Πολύ χαμηλότερος ο δείκτης κόστους προς έσοδα από τις τράπεζες της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider