Την σταθερή επικοδομητική της στάση για τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συνεχίζει να διατηρεί η Wood, δίνοντας σύσταση «buy» για τη μετοχή της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, και «hold» για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, η Wood διατηρεί στα top picks τις δύο πρώτες λόγω των χαμηλότερων δεικτών NPEs και της υψηλότερης κάλυψης.
Στην έκθεσή της με τίτλο «Greek Banks - The last mile» η Wood εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν την τελική εκκαθάριση των παλαιών NPEs και την επιστροφή σε αξιοπρεπή κερδοφορία, με ROTE πάνω από το 7%. Όπως επισημαίνει παρόλο που μετοχές έχουν ανακάμψει πάνω από 60% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, παραμένουν κατά 42% χαμηλότερα από τις αρχές του 2020, με το P/BV να εκτιμάται στο 0,3x κατά μέσο όρο για το 2021. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με μέσο όρο P/ BV για το 2021 περίπου στο 0,55x. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διαπραγματεύονται με discounts 25-30%, η Alpha Bank με 50-55% και η Τράπεζα Πειραιώς με 60-65%, με τα discounts αυτά ωστόσο, να «κλείνουν» λόγω του Ηρακλή II και της βελτίωσης του ROTE. Σύμφωνα με τη Wood, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι πολύ ελκυστικές και μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις άνω του 7% στο τρέχον περιβάλλον.
Σε ότι αφορά τα NPEs, εκτιμά πως πρέπει να μειωθούν στα 37 δισ. ευρώ το 2020 (δείκτης NPE 23%, pro forma), καταγράφοντας μια μείωση κατά 70% την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η έγκριση του Ηρακλή II θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022, που θα επιφέρει σημαντική μείωση των NPEs. Έτσι, ακόμη και με μία πρόσθετη εισορή NPEs στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας (περίπου 5,3 δισ. ευρώ), η Wood εκτιμά ότι η τροχιά για τη μείωση του δείκτη NPE χαμηλότερα από το 10% (και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs) είναι πολύ πιθανή.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες τους υψηλότερα από τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Υπό αυτό το πρίσμα, η Wood εμφανίζεται βέβαιη ότι οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίων. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ήδη μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, με δείκτες NPE περίπου 15% μετά τον Ηρακλή I, υψηλό δείκτη κάλυψης μετρητών και άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα. Από την άλλη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν δρόμο ακόμη να διανύσουν (υψηλότερες αναλογίες NPE, χαμηλότερη κάλυψη μετρητών) και απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο του Ηρακλή II.
Εκτός αυτού, η προ προβλέψεων κερδοφορία μπορεί να σταθεροποιήθηκε το 2020, παρ' όλα αυτά η Wood αναμένει πως το 2021 και το 2022 οι τράπεζες πιθανόν να δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα που προέρχονται από τα NPEs, από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη και το ROTE θα ανακάμψουν σημαντικά, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων (CoR).
Για τους λόγους αυτούς η Wood αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, «στέλνοντας» στα 0,90 ευρώ από τα 0,80 ευρώ τη μετοχή της Eurobank (upside 52%), στα 2,90 ευρώ από 2,40 ευρώ τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας (upside 34%) και στα 1,50 ευρώ από 1,10 ευρώ τη μετοχή της Alpha Bank (upside 65%). Αντιθέτως για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η Wood μειώνει την τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ από 2,30 ευρώ με περιθώριο ανόδου 21%.