Η πολιτική «στροφή» του Ερντογάν και ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας - Πού θα φτάσει η λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η πολιτική «στροφή» του Ερντογάν και ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας - Πού θα φτάσει η λίρα
Η αλλαγή στάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έφερε μια νότα αισιοδοξίας προς τις αγορές.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει δείξει κάποια ψήγματα αλλαγής του πολιτικού του προφίλ, ωστόσο δεν έχει παραιτηθεί από τις αντισυμβατικές απόψεις του για την οικονομική πολιτική.

Ύστερα από τους έντονους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν το Νοέμβριο από τη διπλή «καρατόμηση» των κορυφαίων αξιωματούχων, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ, η χώρα έκανε μια απότομη στροφή προς μια πιο συντηρητική νομισματική πολιτική, έχοντας παρ'όλα αυτά να διαχειριστεί το «βουνό» του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics Jason Tuvey, η αλλαγή στάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έφερε μια νότα αισιοδοξίας προς τις αγορές. Και αυτό επιβεβαιώνεται, από το ισχυρό comeback της λίρας, καθώς αφού έφτασε στο χαμηλό το Νοέμβριο, ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου αποτελώντας έτσι το νόμισμα, ανάμεσα σε αυτά των αναδυόμεων αγορών, με την καλύτερη απόδοση από τις αρχές του 2020.

Όπως αναφέρει ο Tuvey νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα «έσπασε» και τις εκτιμήσεις της Capital Economics που έκαναν λόγο για προσέγγιση των 7 ανά δολάριο στο τέλος του έτους. Παράλληλα, η κίνηση γύρω από το νόμισμα υποστηρίχθηκε και από τη μείωση του risk premium που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή των τουρκικών assets. Πράγματι, τα spread των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια - βάσει του δείκτη JP Morgan EMBI - έχουν μειωθεί κατά περίπου 200 μ.β από τις αρχές Νοεμβρίου, κίνηση πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα περισσότερα spreads των ισχυρών αναδυόμενων οικονομιών.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένοι ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Όπως αναφέρει η Capital Economics, ενώ οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί από το Νοέμβριο, παραμένουν αυξημένες, με τους αναλυτές γενικά να εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της CBRT για 5% έως το 2025. Αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ακόμη η κεντρική τράπεζα της χώρας κάνει τα πρώτα της βήματα ως προς την αλλαγή πολιτικής της στάσης.

Από την άλλη, ο Tuvey επισημαίνει πως η θέση των επενδυτών έχει βελτιωθεί αισθητά έναντι της Τουρκίας και μάλιστα περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει. Καταλυτικός εξάλλου, είναι ο ρόλος και οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας για την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν την απειλή σκληρών κυρώσεων και το risk premium της χώρας.

Δεύτερος παράγοντας που βελτιώνει τη θέση της Τουρκίας είναι η διατήρηση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας των αυστηρών νομισματικών συνθηκών που ίσως «σφίξουν» περισσότερο το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση της Capital Economics κάνει λόγο για διατήρηση των επιτοκίων στις πράξεις repos καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το consensus εκτιμά μια μείωση των επιτοκίων κατα 375 μ.β.

Εάν οι κινήσεις αυτές επιβεβαιωθούν θα έχουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού και με την πάροδο του χρόνου, στις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων και στη λίρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι το «ράλι» της λίρας θα συνεχιστεί περαιτέρω κλείνοντας στο τέλος τους έτους στα 6,25 ανά δολάριο.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Α.Β

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider