Το Bitcoin στο σημείο μηδέν για φέτος - Τι έφταιξε;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Bitcoin στο σημείο μηδέν για φέτος - Τι έφταιξε;
Το Bitcoin μετά από ένα ασταθές δίμηνο με παλινωδίες, επίσημα χθες το βράδυ έχασε όλο το κέρδος που είχε αποκομίσει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ποιοι είναι οι δυο βασικοι λόγοι για αυτό και γιατί δεν πρόκειται να ξανανέβει σύντομα;

Το Bitcoin μετά από ένα ασταθές δίμηνο με παλινωδίες, επίσημα χθες το βράδυ έχασε όλο το κέρδος που είχε αποκομίσει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ποιοι είναι οι δυο βασικοί λόγοι για αυτό και γιατί δεν πρόκειται να ξανανέβει σύντομα;

Η Τρίτη ήταν σημαντική ημέρα για το Bitcoin. Μετά από δύο μήνες παλινωδιών στην τιμή και μεγάλων «βουτιών», έπεσε η αξία του για πρώτη φορά κάτω από τα 30.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι από χθες το βράδυ, το Bitcoin έχει απωλέσει όλη την αξία που συσσώρευσε από τις αρχές του έτους, επιστρέφοντας πίσω στις τιμές των αρχών του 2020.

Η νέα, χαμηλή τιμή του έχει ανοίξει, όπως είναι φυσικό τη σχετική συζήτηση γύρω από τα κρυπτονομίσματα και αν μπορούν τελικά να καταφέρουν να παγιωθούν στην καταναλωτική συνείδηση και στην οικονομική σφαίρα. Την προηγούμενη φορά που το Bitcoin πάντως κατάφερε να πιάσει υψηλές τιμές και να πέσει κατηφορικά προς τα κάτω (2017) χρειάστηκε τρία χρόνια για να ξαναδεί την ανηφόρα. Άρα, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι για ακόμα μια φορά, σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι στο παρελθόν, το Bitcoin θα ανακάμψει υποβοηθούμενο από τις εξελίξεις.

Φταίνε τα tweet του Έλον Μασκ;

Το πιο μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τα κρυπτονομίσματα και τις τιμές τους, γίνεται αναφορικά με το τί τις επηρεάζει. Στην πρόσφατη καθοδική πορεία του Bitcoin σπαταλήθηκε αρκετό ψηφιακό μελάνι για τα tweet του Έλον Μασκ και ειδικά αυτό με το οποίο δήλωσε ότι η Tesla σταματά τις συναλλαγές με Bitcoin.

Προφανώς, ένας σημαντικός παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας, μπορεί να επηρεάζει με τις αποφάσεις του, ακόμα και με τα tweets του τις κινήσεις άλλων ομότιμων (peers) ή και προϊόντων. Η στάση του Musk απέναντι στο Bitcoin όμως δεν ήταν ο καταλύτης για την καθοδική του πορεία. Στην πραγματικότητα, ο Μασκ λειτούργησε ως δείκτης της νέας οικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ, η οποία δεν χωράει κι ακριβώς το Bitcoin.

Οι ΗΠΑ επίσημα από τις 22 Απριλίου έχουν βάλει μπροστά ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στις μηδενικές εκπομπές ρύπων αερίου θερμοκηπίου και στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Θέλουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου Μπάιντεν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία "να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη οικονομία - μια που θα βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα μη αναστρέψιμο δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων, σε επίπεδο οικονομίας το αργότερο έως το 2050 […] και, στη διαδικασία, να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές.".

Το Bitcoin παραείναι ενεργοβόρο για να "κουμπώσει" σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Ένας από τους λόγους απόρριψής του από τις ΗΠΑ είναι και γιατί μέσω της νέας "πράσινης οικονομίας", οι ΗΠΑ επιθυμούν να πιέσουν την Κίνα σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η οποία διατηρεί ένα σημαντικά ενεργοβόρο μοντέλο παραγωγής.

Εκτός από την οικονομική πολιτική για την ενέργεια, οι ΗΠΑ βλέπουν μπροστά και όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια. Κάτι που τους δίδαξε το χτύπημα στην Colonial Pipeline και το γεγονός ότι προέβησαν σε ενέργειες για να πάρουν πίσω μέρος των λύτρων που έδωσε η εταιρεία στην DarkSide, δείχνουν ότι ο αυστηρός περιορισμός του Bitcoin και η διατήρηση χαμηλών τιμών θα το καταστήσουν λιγότερο προσοδοφόρο εργαλείο για την κυβερνοτρομοκρατία.

Ο ρόλος της Κίνας στον περιορισμό των κρυπτονομισμάτων

Η Κίνα ήταν ο "παράδεισος" της παραγωγής κρυπτονομισμάτων (του λεγόμενου mining) γιατί διέθετε αξιοπρεπείς πόρους (συνδέσεις ίντερνετ και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα) για μαζική "εξόρυξη". Όμως τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, όσο και η κυβέρνηση, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις "εξορυκτικές" δραστηριότητες στη χώρα. Έτσι, από τη Δευτέρα, η Κίνα έχει απαγορεύσει τις "εξορύξεις" στην επαρχία Σετσουάν (που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό περιοχή Bitcoin στον κόσμο) και έχει επεκτείνει τους περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα, ζητώντας από τις τράπεζες της χώρας να διακόψουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Η Κίνα στρατηγικά, στο επόμενο διάστημα, επιδιώκει επίσης να στρέψει την παραγωγή κρυπτονομισμάτων στο πεδίο της επίσημης κυκλοφορίας, κάνοντας χώρο για το δικό της ψηφιακό govcoin, το ψηφιακό γουάν. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο η στάση της το επόμενο διάστημα απέναντι στο Bitcoin ενώ ήδη συζητιέται στη δημόσια σφαίρα να υπάρξει ειδική κατηγορία στο "κοινωνικό point system" που υπάρχει στην Κίνα για τα πλημμελήματα και τις παραβάσεις, η οποί να περιλαμβάνει τις συναλλαγές με άλλα κρυπτονομίσματα.

Τελικά, όσο περνάνε οι ημέρες, τόσο θα βλέπουμε το Bitcoin να σταθεροποιείται σε χαμηλότερες τιμές, τις οποίες αναμένεται να κρατήσει χαμηλά, όσο οι ανταγωνισμοί για την πράσινη οικονομία θα ξεδιπλώνονται. Είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα κάποια "έκρηξη" ανόδου, ακόμα κι αν αποφασίσει διαφορετικά ο Μασκ στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin κάτω από $30.000: Έρχεται «χειμώνας» στα κρυπτονομίσματα;

Bitcoin: Προσπάθεια «μαζέματος» των ζημιών, μετά από την απώλεια των 30.000 δολαρίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider