Ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες εντοπίζει η BofA - Προτίμηση σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες εντοπίζει η BofA - Προτίμηση σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank
Η θέση της βασίζεται και στο γεγονός της ταχείας βελτίωσης των ισολογισμών τους, αναμένοντας παράλληλα την επίτευξη των στόχων τους για μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το 2022.

Την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank) ξεκινά η Bank of America αποκτώντας παράλληλα εποικοδομητική στάση για επιλεγμένες εκδόσεις. Η θέση της βασίζεται στο γεγονός της ταχείας βελτίωσης και της προσπάθειας εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αναμένοντας παράλληλα την επίτευξη των στόχων τους για μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το 2022, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα, δεδομένου του σημείου εκκίνησης. Πιο κοντά, σύμφωνα με τη BofA, στο ορόσημο του μονοψήφιου δείκτη NPE, βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «overweight» για τους senior τίτλους της Eurobank με κουπόνι 2% και 2,25%, της Εθνικής Τράπεζας (προτίμηση) με κουπόνι 2,75% και για τον τίτλο Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς με κουπόνι 5,5%. Αντιθέτως, θέτει σύσταση «marketweight» για την έκδοση AT1 με κουπόνι 8,75% της Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της τράπεζας είναι συγκριτικά πιο αδύναμα από τις άλλες δύο.

Αναλυτικότερα, για τη Eurobank, η BofA επισημαίνει πως αποτελεί την τράπεζα που έχει κινηθεί πιο άμεσα στο πεδίο της μείωσης των NPEs, φτάνοντας σε pro forma δείκτη, για την τιτλοποίηση «Mexico» στο 7,8%. H BofA θεωρεί ανθεκτικά τα κέρδη της ενώ θετική είναι και η διεθνής παρουσία της, έχοντας ωστόσο πιο αδύναμα κεφάλαια συγκριτικά με την Εθνική Τράπεζα. Ο fully loaded δείκτης κεφαλαίων CET1 είναι στο 12,1% με δείκτη NPE 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα, αποτελεί την κορυφαία επιλογής της BofA με βάση τα θεμελιώδη, με τα εποπτικά της κεφάλαια να αποτελούν ένα θετικό σημείο διάκρισης μεταξύ των υπολοίπων. Ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 16% πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,7% μόλις κλείσει η τιτλοποίηση «Frontier» και η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο β' εξάμηνο φέτος. Ο στόχος του δείκτη CET1 (fully loaded) θα είναι στο 15,2% για το 2022, σύμφωνα με τη BofA, ενώ ο δείκτης NPE στο 13,9% όπου και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό έως τις αρχές του 2022, μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής για NPEs ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η σύσταση της BofA είναι «overweight» για τα senior preferred και «marketweight» στο Tier 2.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η BofA εξηγεί πως τα κεφάλαια αποτελούν ένα αδύναμο σημείο, παρά την πρόοδο στο πεδίο των NPEs. Ο αμερικανικός οίκος προτιμά τον τίτλο Tier 2 της τράπεζας με κουπόνι 5,5% έναντι του AT1 τίτλου με κουπόνι 8,75%, καθώς βλέπει κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια της τράπεζας ώστε να διατηρήσει το επί του παρόντος επαρκές κεφαλαιακό μαξιλάρι 1,5% υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του 14,3%. Παράλληλα, η Πειραιώς καταγράφει πρόοδο στα σχέδια μείωσης των NPEs, από 23% στο τέλος του β' τριμήνου φέτος σε 9% έως τις αρχές του 2022, αλλά παρόλα αυτά, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 σε 9,4% σε όρους fully loaded αποτελεί αρνητικό σημείο περιορίζοντας την ευελιξία της τράπεζας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει την περαιτέρω απομείωση των NPEs, σύμφωνα με τη BofA.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή συσχέτιση με το Ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου του σημαντικού και αυξανόμενου χαρτοφυλακίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν, της ισχυρής επιρροής των μακροοικονομικών συνθηκών στα κέρδη, την αύξηση των δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού. Για τις τρεις τράπεζες, η BofA εκτιμά ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα διαφέρει περισσότερο από αυτό που υποδηλώνουν οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς είναι αναγκαστικά συμπιεσμένες τόσο χαμηλά στην κλίμακα αξιολόγησης.

«Κλειδί» το σχέδιο «Ηρακλής»

Επιπλέον, οι ρυθμιστικές πιέσεις για τη μείωση των NPEs και η δημιουργία του σχεδίου «Ηρακλής» που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2019 και στη συνέχεια παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, έχει συμβάλει καταλυτικά στη μείωση των NPEs, καθώς τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν κατά 67 δισ. ευρώ από το τέλος του 2017, όπως εκτιμά, σε 31 δισ. ευρώ στο τέλος του α' εξαμήνου φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider