Η επιστροφή των τραπεζών και η θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επιστροφή των τραπεζών και η θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο
Θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο δείχνει να αναλαμβάνει ο τραπεζικός κλάδος. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα ενδιαφέροντα plays σε Cairo Mezz και Phoenix Vega Mezz.

Θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο δείχνει να αναλαμβάνει ο τραπεζικός κλάδος, μετά την κόπωση που παρουσιάζεται σε δεικτοβαρείς τίτλους, στην προσπάθεια ανοδικής διαφυγής προς τα επίπεδα των 913 και 930 μονάδων.

Έχοντας αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών του παρελθόντος, της οικονομικής κρίσης και του βάρους των «κόκκινων» δανείων, με τη στήριξη του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οι τράπεζες, ακολουθώντας και την έντονη αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική της οικονομίας, επανέρχονται, έστω και διστακτικά, στη βασική τους θέση, στήριξης και χρηματοδότησης σημαντικών κλάδων και μοντέλων, όπως η «πράσινη» μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η «αναθέρμανση» του real estate.

Εξίσου, θετικότερη είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν στα μεγέθη τους, που σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δύο ΑΜΚ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank συνολικού ύψους 2,18 δισ. ευρώ, υπό τη διαμόρφωση ενός νέου επενδυτικού story, αλλά και η ανάληψη σε εμπροσθοβαρή βάση του κόστους των τιτλοποιήσεων δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας για την πορεία του κλάδου. Επιπλέον, οι υψηλές προβλέψεις που ελήφθησαν, και η θετική εικόνα από τους servicers γύρω από την πορεία των δανείων που εντάσσονται στο καθεστώς αναστολής πληρωμής δόσεων, με βελτίωση των οργανικών πληρωμών, στηρίζουν το αφήγημα της ταχύτερης επιστροφής στην κανονικότητα, και της περαιτέρω υποχώρησης του κόστους κινδύνου (CoR). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως οι τράπεζες διατηρούν χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συγκριτικά με τις υπόλοιπές ευρωπαϊκές, με αρνητικό δείκτη απόδοσης ενεργητικού (RoA, ευρύτερα για τον κλάδο) και ιδίων κεφαλαίων (RoE) ενώ έδειξαν υψηλή εξάρτηση και έκθεση στο σκέλος των οργανικών εσόδων από τα κρατικά ομόλογα. Αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα και την εξάρτηση από το Δημόσιο μέσω και του DTC, με τους κινδύνους να περιορίζονται μεν, αλλά να παραμένουν δε.

Βλέποντας έτσι την επόμενη ημέρα, η Eurobank και Εθνική Τράπεζα να αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως το τέλος του έτους, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πρόσφατα άλλωστε, η JP Morgan έδωσε «ψήφο» εμπιστοσύνης στις προοπτικές των τραπεζών αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους, ενώ θετική γνωμοδότηση έχει δώσει και η BofA αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης, εν αναμονή και των μεγεθών και των κινήσεων των διοικήσεων σε ότι αφορά τα business plan που θα παρουσιάσουν στο εννεάμηνο. Η JP Morgan, αν και εντοπίζει κάποια επιφυλακτικότητα στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), επισημαίνει πως άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη εμφανίζουν καλύτερη δυναμική και τάση από τις αρχικές προσδοκίες.

Περνώντας στο σκέλος των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζικών τίτλων, η JP Morgan εκτιμά πως το αίσθημα της αισιοδοξίας έχει ήδη αποτυπωθεί σε σημαντικό βαθμό στις τιμές τους και επομένως η βελτίωση του ROTE αποτελεί το βασικό «οδηγό» για ένα περαιτέρω re-rating. Με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,48x οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% με ομότιμες τράπεζες της Ν.Α Ευρώπης με παρόμοιο ROTE, και σε 7% - 9% ROTE, η JP Morgan «βλέπει» περιθώρια για τα επίπεδα του 0,7x - 0,8x το 2022-23.

Τεχνικά, ο τραπεζικός δείκτης έχει αρχίζει να δίνει ρυθμό στην αγορά και έχοντας διασπάσει τις 600 μονάδες, μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 636 μονάδες, με επόμενες αντιστάσεις τις 655 και τις 688 μονάδες και στηρίξεις στις 570, 551 και 541 μονάδες, με τους ΚΜΟ 30 και 90 στις 577 και 562 μονάδες.

Επιμέρους, η μετοχή της Eurobank (0,978 ευρώ) έχοντας κινηθεί ταχύτερα στο κομμάτι της εξυγίανσης του ισολογισμού της, και «βλέποντας» την πορεία επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της και μερισμάτων, έχει καταγράψει την πιο δυναμική πορεία, με άνοδο 69,03% από τις αρχές του έτους. Το «σήμα» δόθηκε από την ένταξη της μετοχής στο δείκτη MSCI Greece Standard, που έφερε σημαντικές εισροές και μεγαλύτερη ενεργοποίηση στα «ραντάρ» των passive funds αλλά και από τον σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) από την τιτλοποίηση «Mexico» που θα οδηγήσει το δείκτη NPE στο 8% το 2021 και στο 5% σύμφωνα με το guidance της διοίκησης. Τεχνικά, οι αγοραστές έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τη μετοχή να καταγράφει μια έντονη πλαγιοανοδική κίνηση από τις αρχές Οκτώβρη, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στο 1 ευρώ, η διάσπαση της οποίας μπορεί να «ξεκλειδώσει» μια περαιτέρω κίνηση προς τα 1,17 ευρώ (υψηλά 2016). Η επόμενη ισχυρή αντίσταση δείχνει να ξεφεύγει προς την περιοχή των 1,90 - 2 ευρώ, παραμένοντας υπό ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο και σε μια διαφορετική μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Από την άλλη, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ και περνώντας στο δείκτη της MSCI, η μετοχή της Alpha Bank (1,112 ευρώ) καταγράφει μια έντονη συσσώρευση στα επίπεδα των 1,08 (στήριξη) - 1,185, οριακά χαμηλότερα από τους ΚΜΟ 30, 60, έχοντας ενισχυθεί κατά 16,54% από τις αρχές του έτους. Τα χαρτοφυλάκια αναζητούν καταλύτες που μπορούν να προσφέρουν μια ανοδική διαφυγή από αυτή τη ζώνη οδηγώντας τον τίτλο της τράπεζας στα επίπεδα των 1,39 ευρώ με επόμενη αντίσταση τα 1,50 ευρώ. Αντιθέτως, κλείσιμο χαμηλότερο των 1,08 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς το 1 ευρώ και τα 0,86 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές, δίνουν σήμα αφύπνισης για τους αγοραστές, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται πλέον στα 2,608 δισ. ευρώ.

Κατά πόδας ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα (2,80 ευρώ) με κεφαλαιοποίηση στα 2,561 δισ. ευρώ αλλά καλύτερη εικόνα διαγραμματικά από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της τράπεζας έχει ενισχυθεί κατά 23,84% από τις αρχές του έτους, και έχοντας διασπάσει την αντίσταση των 2,75 ευρώ (κλεισίματα χαμηλότερα ανοίγουν τον δρόμο στους short μέχρι την περιοχή των 2,50 ευρώ), βάζει «πλώρη» για τα 3,04 και 3,15 ευρώ, με δυνατότητες βελτίωσης του όγκου συναλλαγών. Περαιτέρω δυναμική στη μετοχή της τράπεζας θα προσφέρει και μια πιθανή ένταξή της, αν και δύσκολη, στο δείκτη της MSCI (η Societe Generale αναμένει εισροές της τάξεως των 74,68 εκατ. ευρώ) εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της πώλησης του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Από την άλλη, οποιαδήποτε διόρθωση προκύψει από την πιθανή μη ένταξη στο επερχόμενο rebalancing, μπορούν να δώσουν «σήμα» για τοποθέτησεις, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω του «Frontier» και των προβλέψεων που είχε λάβει η διοίκηση δημιουργούνται οι προϋποθέσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης της πίεσης στο CoR.

Έχοντας σφραγίσει για φέτος τη μία εκ των τριών μεγάλου όγκου ΑΜΚ, συνοδευόμενη και από τις εκδόσεις Tier II και ΑΤ1 και με κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται πλέον στα 1,813 δισ. ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (1,45 ευρώ) δείχνει αδυναμίας κίνησης προς την ισχυρή περιοχή των 1,50 - 1,53 ευρώ, που μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» προς τα 1,60 ευρώ. Την ίδια στιγμή βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα από τη στήριξη των 1,44 ευρώ που αν χαθεί μπορεί να ενεργοποιήσει εντολές πώλησης μέχρι τα 1,397 ευρώ, με στήριξη στα 1,34 ευρώ. Η υστέρηση κίνησης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους οφείλεται κατά βάση στο πιο risk profile, στο μεγαλύτερο όγκο NPEs που έχει να διαχειριστεί μέσω των τιτλοποιήσεων, απαιτώντας ταχύτερη υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης, ενώ πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για την πορεία αποκλιμάκωσης του CoR και του κόστους των προβλέψεων, αναμένεται να δοθεί από τη διοίκησης της τράπεζας στα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Αξίζει να επισημανθεί πως πέρα από την όποια έκθεση, στο πλαίσιο του stock picking, πραγματοποιούν χαρτοφυλάκια στον τραπεζικό κλάδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το play στη σύνθετη μετοχή της Cairo Mezz (0,1624 ευρώ) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης τιτλοποίησης «Cairo» της Eurobank, με την εταιρεία να κατέχει το 75% των mezzanine και το 44,9% των junior notes (ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης), στηριζόμενη εξ ολοκλήρου στις ανακτήσεις των «κόκκινων» δανείων. Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 31,82%, με υψηλό όγκο συναλλαγών (724 χιλ. κομμάτια στην τελευταία συνεδρίαση) για το μέγεθος της αγοράς, κάτι που αποτυπώνει την τάση εισπραξιμότητας αλλά και δυναμικής της οικονομίας και των τιμών των ακινήτων.

Αντίστοιχα, από τη μεριά των τιτλοποίησεων «Phoenix» και «Vega» της Τράπεζας Πειραιώς, υφίστανται ο τίτλος Phoenix Vega Mezz (0,049 ευρώ), με την εταιρεία να κατέχει το 65% mezzanine και το 45% junior notes. Σε σύγκριση με το Cairo Mezz, το μέγεθος του mezzanine που διανέμεται στους μετόχους είναι μικρότερο (257 εκατ. ευρώ από τα 396 εκατ. ευρώ του συνόλου, έναντι 1,1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ στο Cairo), αλλά παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο επίπεδο εξασφαλίσεων έναντι της λογιστικής αξίας, το οποίο η Axia είχε υπολογίσει σε 83% (5,6 δισ. ευρώ) έναντι 53% για την τιτλοποίηση «Cairo». Παράλληλα, σε ένα από τα σενάρια, που εξέτασε η Axia, που βασίζεται σε ανακτήσεις/εισπράξεις που αντιστοιχούν στο ποσό των εξασφαλίσεων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με κούρεμα 20%, η τιμή της μετοχής μπορεί να φτάσει δυνητικά μέχρι τα 0,25 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, θα καλύπτονταν όλα τα έξοδα της τιτλοποίησης, με πλήρη αποπληρωμή των senior και mezzanine notes και μερική αποπληρωμή των junior (περίπου 20%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider