Παραμένει σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,94 δολάρια και το Bent στα 87,78 δολάρια.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου για τέταρτη ημέρα την Τετάρτη καθώς η διακοπή του αγωγού από το Ιράκ προς την Τουρκία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ήδη περιορισμένη παγκοσμια προμήθεια.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης τιμή του πετρελαίου Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας ξεπέρασε τα 89,03 δολάρια ενώ μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν το ράλι συγκαταλέγονται και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και οι επιπτώσεις που θα έχουν στις αγορές ενέργειας μειώνοντας τις προμήθειες από τους μεγάλους παραγωγούς αργού, ιδιαίτερα τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τυχόν διακοπές είναι πιθανό να επηρεάσουν τις τιμές σε μια αγορά όπου η ζήτηση αυξάνεται και τα αποθέματα έχουν περιοριστεί σημαντικά όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Η μετάλλαξη "Όμικρον" δεν επιβάρρυνε τη ζήτηση στο βαθμό πίστευαν οι έμποροι όταν εντοπίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι ο κόσμος θα καταναλώνει 100,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος, ποσότητα αυξημένη κατά κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2021. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για ελαφρά αποστάγματα που χρησιμοποιούνται στην πετροχημική βιομηχανία.

Επίσης, η έλλειψη φυσικού αερίου εκτός των ΗΠΑ ενίσχυσε τη ζήτηση για μαζούτ. Αναλυτές του ομίλου Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα επεσήμαναν ότι η αλλαγή αερίου σε πετρέλαιο σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και την Ασία αύξησε τη ζήτηση πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο. Προβλέπουν περαιτέρω αύξηση κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και υπολογίζουν ότι η ζήτηση για αργό θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και του χρόνου.

Την Τετάρτη το πρωί (10:40 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 85,94 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,60% και το Bent στα 87,78 δολάρια καταγράφονταςάνοδο κατά 0,31%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Δεν ευθυνόμαστε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Τον Γενάρη θα παράγουμε 10 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και διατηρεί τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της ζήτησης πετρελαίου σε προ πανδημίας επίπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider