Απώλειες στην Wall Street, προς το τέλος μιας «τρελής» εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στην Wall Street, προς το τέλος μιας «τρελής» εβδομάδας
Πτώση κοντά στις 200 μονάδες για τον Nasdaq, με αρνητικό πρωταγωνιστή του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη μετοχή της Tesla.

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street για την προτελευταία μέρα της εβδομάδας, παρά τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά το αμερικανικό χρηματιστήριο οδεύοντας προς το τέλος μιας εβδομάδας με μεγάλη μεταβλητότητα, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την αμερικανική οικονομία και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,02% ή 7,31 μονάδες στις 34.160 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 0,56% ή 24,53 μονάδες στις 4.325 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 1,40% ή 189,3 μονάδες στις 13.352 μονάδες.

Η μετοχή της Netflix ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον τίτλο της συνδρομητικής πλατφόρμας streaming να ενισχύεται μετά από την αγορά εκατ. μετοχών από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, Μπιλ Άκμαν, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, απώλειες που άγγιξαν το 10% κατέγραψε η μετοχή της Tesla αφότου η εταιρεία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως περιμένει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχιστούν για το σύνολο του 2022.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο τω επιχειρήσεων, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Εξάλλου, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, να «δείχνει» σε αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας από τον ερχόμενο Μάρτιο. Στο επίκεντρο πλέον βρίσκεται το εάν η Fed θα προχωρησει σε επιθετικη «σύσφιξη» των υποστηρικτικών πολιτικών της εντος του τρέχοντος έτους.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου για την Πέμπτη, με τον «μαύρο χρυσό» να υποχωρεί από τα υψηλά 7 ετών που βρέθηκε χθες και με την προσοχή να βρίσκεται στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.

Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία (τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο) συνεχίζεται, αλλά χωρίς σημάδια περαιτέρω κλιμάκωσης για την ώρα. Νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη η Μόσχα εκτίμησε πως οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι τους δεν θέλουν να ηρεμήσουν τις ρωσικές ανησυχίας για την Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να σημειώνει πως διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Ουάσινγκτον.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού για την προτελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η πρόθεση της Fed για «σύσφιξη» της υποστηρικτικής της πολιτικής και αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας από τον Μάρτιο -για πρώτη φορά από το 2018- έφερε σημαντική ενίσχυση του δολαρίου και απομάκρυνε τους επενδυτές από τις «μακροπρόθεσμες» τοποθετήσεις, όπως αυτή στο πολύτιμο μέταλλο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε αύξηση του κατώτατου διαθέσιμου αριθμού που θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Google προχώρησε η μητρική εταιρείας της, Alphabet.

Ειδικότερα, το minimum πληρωμένων ημερών άδειας αυξάνεται σε 20, από 15 που ήταν μέχρι σήμερα.

Μάκρο

Σημαντική ανάπτυξη κατέγραψε για το δ' τρίμηνο του ΑΕΠ η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς «έτρεξε» με ρυθμό 6,9% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Το 6,9% αποτελεί σημαντική αύξηση από το 2,3% του γ' τριμήνου του 2021 και έρχεται ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,5%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 260.000 έναντι 290.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 265.000.

Σημαντική πτώση, της τάξης του 0,9%, κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Έντονη μεταβλητότητα παρά την ισχυρή ενίσχυση του ΑΕΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider