Κατακόρυφη πτώση στην Wall Street λόγω των τεχνολογικών μετοχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατακόρυφη πτώση στην Wall Street λόγω των τεχνολογικών μετοχών
Απώλειες πάνω από τις 500 μονάδες για τον Dow Jones και τον Nasdaq, τριψήφια «χασούρα» για τον S&P 500 στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με ισχυρότατες απώλειες ολοκλήρωσε η Wall Street την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, σπάζοντας το θετικό σερί των προηγούμενων 4 ημερών λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκε η μετοχή της Meta, που παρέσυρε καθοδικά τα «βαριά χαρτιά» του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Στην κίνηση των δεικτών,

o Dow Jones απώλεσε 1,45% ή 518,7 μονάδες στις 35.111 μονάδες.

Ο S&P 500 έπεσε 2,38% ή 109,12 μονάδες στις 4.480 μονάδες.

Ο Nasdaq «γκρεμίστηκε» 3,74% ή 538,7 μονάδες στις 13.878 μονάδες.

Ο τίτλος της μητρικής εταιρείας του Facebook έκλεισε με απώλειες άνω του 26%, χάνοντας αξία 200 δισ. δολαρίων μετά από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες και τα οποία κινήθηκαν πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η «βουτιά» της εταιρείας... πλήγωσε κατά 29 δισ. δολάρια τον ιδρυτή της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σημειώνεται πως η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο, που θα γίνουν αύριο από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και οι οποίες θα αποτελέσουν σημάδια για την πορεία της απασχόλησης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει «δέσει» την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας με το κατά ποσό θα προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις «σύσφιξης» της υποστηρικτικής της πολιτικής -όπως η αύξηση των επιτοκίων- το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο κλίμα νευρικότητας συνέβαλαν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για την πορεία του πληθωρισμού στις οικονομίες της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, που επέφεραν απώλειες στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό της Ευρώπης.

Εμπορεύματα

Σε υψηλό άνω των 7 ετών «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του πετρελαίου για την Πέμπτη, στον απόηχο των ανησυχιών για την προσφορά του «μαύρου χρυσού» μετά και από την πρόθεση του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις στην παραγωγή προς την παγκόσμια αγορά.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκαν 2,3% ή 2,01 δολάρια στα 90,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Εξάλλου, τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Απριλίου, αυξήθηκαν 1,62% ή 1,45 δολάρια στα 90.90 δολάρια ανά βαρέλι.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να δίνει τέλος σε ένα θετικό σερί που «έτρεχε» από την αρχή της εβδομάδας.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, έχασαν 0,3% ή 6,20 δολάρια στα 1.804,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Μεγαλύτερη μείωση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 238.000 έναντι 261.000 την περασμένη εβδομάδα και αντί για 245.000 αιτήσεις που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Έσοδα από πωλήσεις του χαπιού κατά του κορονοϊού από 5 έως 6 δισ. δολάρια αναμένει η διοίκηση της MSD (Merck) για το 2022, σύμφωνα με τη διοίκηση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

ό πωλήσεις της Merck διαμορφώθηκαν σε 13,52 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έσοδα 13,16 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 3,82 δισ. δολάρια από ζημίες 2,62 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,80 δολάρια έναντι 1,53 δολαρίων ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider