Άντεξε στις εξωτερικές πιέσεις το Χρηματιστήριο - Κέρδη 2,23% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άντεξε στις εξωτερικές πιέσεις το Χρηματιστήριο - Κέρδη 2,23% στην εβδομάδα
Βγήκαν άμυνες στο Χρηματιστήριο με την Εθνική Τράπεζα και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να δίνουν ρυθμό.

Kατάφερε να βγάλει άμυνες το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την νέα ισχυρή χθεσινή διόρθωση της Wall Street υπό το βάρος της Meta και του τεχνολογικού κλάδου αλλά και την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Η μητρική εταιρεία του Facebook σημείωσε βουτιά 26% την Πέμπτη λόγω των μη ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου (-22,28% σε 5 συνεδριάσεις), σημειώνοντας έτσι τις υψηλότερες απώλειες σε κεφαλαιοποίηση για οποιαδήποτε εταιρεία των ΗΠΑ, «σβήνοντας» 252 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Apple που ήταν στα 180 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο του 2020.

Από την άλλη στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, αλλαγή πλεύσης στο «καράβι» της Ευρωζώνης σήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ήταν αναμενόμενο, νιώθοντας την πίεση του πιο επίμονα υψηλού πληθωρισμού μέσα από τη «σφαίρα» της (υπέρ)αισιοδοξίας της, αλλά και των «επιθετικότερων» χειρισμών της Fed και της Bank of England.

Οι όποιες εύθραυστες ισορροπίες διατηρήθηκαν εντός του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης τον Δεκέμβριο, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τα «γεράκια» να επικρατούν στη βάση του πληθωρισμού, βάζοντας «πλώρη» για μια πιο εμπροσθοβαρή αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, η «ομόφωνη» ανησυχία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και η αλλαγή ρητορικής της Λαγκάρντ (θα αποτυπωθεί στις αγορές) υποδηλώνει πως τα «περιστέρια» αρχίζουν να υποχωρούν και να χάνουν έδαφος χωρίς να ασκούν περαιτέρω πιέσεις, καθώς έδειξαν να υποτιμούν ζητήματα όπως η διατήρηση των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της «Όμικρον» και των πιο επίμονων χαρακτηριστικών που λαμβάνει η ενεργειακή κρίση ειδικά στη βάση της γεωπολιτικής σκακιέρας (καθυστέρηση της έγκρισης λειτουργίας του Nord Stream 2 ή ακόμη επ' αόριστον «πάγωμα», σε ένα αρνητικό σενάριο, όπου υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση Ρωσία).

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «για μια ακόμη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά έδειξε χαρακτήρα και παρέμεινε σε θετικό πρόσημο απορροφώντας με επιτυχία τις αναταράξεις του εξωτερικού. Η θετική διαφοροποίηση έρχεται κόντρα στο πείσμα των απαισιόδοξων που –όχι άδικα λόγω των πρόσφατων εμπειριών- ανέμεναν την Ελληνική Αγορά να υποχωρεί χωρίς άμυνες σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος από το εξωτερικό. Παρόλα αυτά το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση Ευρωπαϊκή αγορά στις πρώτες 35 ημέρες του 2022 και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως. Η αντοχή αυτή εξηγείται από την επιχειρηματική κινητικότητα που παρατηρείται τόσο εντός όσο και εκτός Αγοράς: Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται νέες αναθέσεις έργων ή έναρξη διαγωνισμών στον κατασκευαστικό κλάδο, στην πληροφορική η δυναμική των εξαγορών συνεχίζεται αμείωτη ενώ στον Τουριστικό κλάδο παρατηρείται αύξηση της έντασης συναλλαγών σε Ξενοδοχεία και Αναπτύξεις. Κοινώς το χρήμα κινείται, η προοπτική των υπεραξιών βάζει στο παιχνίδι νέους παίκτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας διατηρώντας την αισιοδοξία των εμπλεκομένων. Οι τράπεζες τέλος, έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας».

Χρηματιστήριο

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,12% στις 945 μονάδες με τον τζίρο στα 71,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,11% στις 2.296,01 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με άνοδο 0,95% στις 694,98 μονάδες.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 884 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,23% ο FTSE 25 κατά 2,61% και ο τραπεζικός κατά 5,64%.

Σημείο εισόδου υπήρξε στην Alpha Bank μετά τη χθεσινή έντονη κατοχύρωση κερδών, ωστόσο το ενδοσυνεδριακό +1,51% σβήστηκε με τη μετοχή να κλείνει κατά 0,60% στα 1,333 ευρώ. Νέο γκάζι για την ΕΤΕ στο 2,82% και τα 3,64 ευρώ, ενώ θετικά γύρισε και η Eurobank στο +0,48% και στα 1,05 ευρώ. Ήπιες απώλειες για την Πειραιώς στο -0,47% και στα 1,488 ευρώ.

Στο δεύτεορ ημίχρονο έβγαλε κάποιες άμυνες η Jumbo κλείνοντας με ήπιες απώλειες 0,3% στα 13,13 ευρώ, ενώ πιέσεις πέρασαν σε ΟΠΑΠ (-1,52%), Titan (-1,7%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,25%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%).

Ήπιες διακυμάνσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ ξεπέρασε τα 5 ευρώ η Viohalco με άνοδο 1,31%.

Υψηλές πτήσεις και για την Quest στα 19 ευρώ, ενώ ισχυρή διόρθωση στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ έφερε η απόφαση του ΣτΕ.

Στο 2,2% η Κρι Κρι, στο 3,68% η Cenergy και στο 5,51% η Intracom που έδωσαν ρυθμό και δυναμική στα mid caps.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider