Ήπια κέρδη για Dow και S&P 500 - Άνοδος 1% για Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη για Dow και S&P 500 - Άνοδος 1% για Nasdaq
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία - κλειδί για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, παρά το μικτό ξεκίνημα, εν μέσω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία - κλειδί για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,06% ή 372 μονάδες, κλείνοντας στις 35.462,78 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,84% στις 4.521,54 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.194,45 μονάδες με άνοδο 1,3%.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από το «φράγμα» των 90 δολαρίων/βαρέλι, καθώς η -έστω και έμμεση- επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας προκάλεσε μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές. Παράλληλα, ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται πλέον κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων, εκμεταλλευόμενο τις απώλειες του δολαρίου αλλά και την πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν νέα υψηλά πανδημίας, με το 10ετές να αγγίζει το 1,96%, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2019.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Harley Davidson ενισχύθηκε πάνω από 15%, έπειτα από την ανακοίνωση κερδών - έκπληξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αντίθετα, η Pfizer υποχώρησε 2,8%, καθώς τα έσοδα της φαρμακευτικής απογοήτευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Έως την Τρίτη, περίπου 300 εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με το 77% αυτών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και το 75% να υπερβαίνει τις προσδοκίες για τα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ωστόσο, τα ισχυρά αποτελέσματα δεν είναι αρκετά για να βγάλουν την αγορά από την τρύπα που δημιούργησε η «βουτιά» του Ιανουαρίου και το αδύναμο outlook μπορεί να είναι εμπόδιο στην ανάκαμψη.

H μετοχή της Peloton σημείωσε άνοδο 25%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα περικόψει 2.800 θέσεις εργασίας, ενώ θα αντικαταστήσει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Τέλος, σε μακροοικονομικό επίπεδο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2021 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 859,1 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 0,4% τον Ιανουάριο και άνοδο 7,2% σε ετήσιο επίπεδο, το οποίο θα είναι το υψηλότερο σε σχεδόν 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider