Οι τεχνολογικές μετοχές ανεβάζουν την Wall Street, παρά την ανησυχία για Ουκρανία και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τεχνολογικές μετοχές ανεβάζουν την Wall Street, παρά την ανησυχία για Ουκρανία και πληθωρισμό
Οι μετοχές των Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Meta και Tesla να ενισχύονται από 1,1% έως 4,3%.

Τελευταία ενημέρωση: 20:48

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο Ουκρανίας - Ρωσίας, αναπτερώνουν την επενδυτική ψυχολογία και ωθούν την αγορά σε θετικό έδαφος μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 350 μονάδες ή 1,01% και βρίσκεται στα επίπεδα των 34.916 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,23% και διαμορφώνεται στις 4.455 μονάδες, απέχοντας πλέον περίπου 8% από τα ιστορικά του υψηλά.

Ισχυρά κέρδη, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στις 14.020 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,67%.

Την άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο οδηγούν οι τεχνολογικές μετοχές, με τα «χαρτιά» των Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Meta και Tesla να ενισχύονται από 1,1% έως 4,3%.

Σαφείς ενδείξεις υποχώρησης της μεταβλητότητας στην αγορά και από την αποκλιμάκωση του δείκτη VIX, ο οποίος την Τρίτη υποχωρεί 6,7% και βρίσκεται στις 26,4 μονάδες, απέχοντας ωστόσο αρκετά ακόμα από το «όριο επιφυλακής» των 20 μονάδων.

Παρόμοια σημάδια και από την υπόλοιπη αγορά, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν άνω του 3%, καθώς σταδιακά απομακρύνεται το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης, γεγονός που θα σηματοδοτούσε ακόμα υψηλότερες τιμές για τον «μαύρο χρυσό», ενώ εκ νέου πάνω από τα 44.000 δολάρια βρίσκεται το bitcoin, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να ενισχύεται κατά 5%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν το 4% σημειώνει ο τίτλος της αεροπορικής American Airlines, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο τίτλος του ταξιδιωτικού κολοσσού Carnival Corp. που ενισχύεται κατά 4,5%.

Μάκρο

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 9,7% από αύξηση 9,7% τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 9,1%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης ενισχύθηκε 1% έναντι αύξησης 0,2% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider