Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τη διάσπαση των 970 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τη διάσπαση των 970 μονάδων
Πάνω από τις 970 μονάδες με τα βαριά χαρτιά της αγορά να δίνουν το ρυθμό.

Το πάνω χέρι αναμένεται να διατηρήσουν και στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, μετά την έντονη ανοδική κίνηση της Wall Street και τα επακόλουθα κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Καταλυτική είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να αποκλείεται νέα ανάφλεξη σε μια κρίσιμη περιοχή.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο αποτέλεσε η άμεση επιστροφή στην περιοχή των 956 - 961 μονάδων ώστε να μην απομακρυνθεί ο στόχος των 1.060 μονάδων, με βελτίωση και της εξωτερικής τάσης. Οι αγοραστές κατάφεραν τη Δευτέρα να συγκρατήσουν μια μεγαλύτερης έντασης πτωτική πορεία προς τις 936 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30), με επόμενη στήριξη κοντά στις 916 μονάδες. Έτσι με την επιβεβαίωση των 950 μονάδων ως μια ζώνη ισχυρής στήριξης το ΧΑ κινείται προς τις 970 μονάδες.

Ωστόσο, ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν οι κινήσεις που θα υπάρξουν από βραχυπρόθεσμους παίκτες που θα θελήσουν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη έχοντας τοποθετηθεί στη διόρθωση της Δευτέρας.

Στα ενδότερα έναν «γόρδιο δεσμό» μεταξύ της ανάγκης για την παροχή μίας έκτακτης ενίσχυσης στους πλέον ευάλωτους από την ενεργειακή κρίση και της ανάγκης για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού «κουμπαρά» ο οποίος - σε ένα κακό σενάριο για τις τιμές φυσικού αερίου - θα πρέπει να τροφοδοτήσει το κόστος επιδότησης σε ρεύμα και αέριο αν «τελειώσουν» τα λεφτά από τις δημοπρασίες ρύπων, καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός είναι να υπάρχει το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο.

Χρηματιστήριο

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,92% σκαρφαλώνοντας προς τις 970 μονάδες με τη βοήθεια των τραπεζών. Ο τζίρος στα 2,44 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες καταγράφονται οι πρώτες ισχυρές εντολές των αγοραστών με την ΕΤΕ να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά με κέρδη 1,79% στα 3,816 ευρώ όπως και η Alpha Bank με κέρδη 1,9% στα 1,447 ευρώ. Θετικός βηματισμός και για τη Eurobank με άνοδο 2,04% στα 1,145 και τη Πειραιώς στο 1,81% και τα 1,633 ευρώ. Όποιες προσφορές προκύπτουν απορροφούνται σε μεγάλο βαθμό.

Στα βαριά χαρτιά της αγοράς, ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να πατήσει τα 18 ευρώ με κέρδη 1,04%, ενώ και η ΔΕΗ κινείται στο +1,33% και τα 8,75 ευρώ.

Ισχυρά ανοδικά και η Mytilineos (1,23%), Viohalco (1,72%), ΕΥΔΑΠ (1,20%), ΕΕΕ (1,06%).

Συνεχίζει ακάθεκτη η Aegean σε ένα ράλι από τις αρχές του έτους φτάνοντας στα 6,25 ευρώ.

Ράλι 8,10% για τη Reds στη μεσαία κεφαλαιοποίηση φτάνοντας στα 2,27 ευρώ, με την Epsilon Net το 4,09% και τα Πλαστικά Θράκης στο 3,76% με ισχυρό εβδομαδιαίο ράλι.

Η πλειονότητα των τίτλων με κέρδη άνω του 1%, ενώ η Autohellas διορθώνει ελαφρώς έχοντας φτάσει στα 9,94 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider