Wall Street: Τα πρακτικά της Fed «έκοψαν» τις απώλειες λόγω Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τα πρακτικά της Fed «έκοψαν» τις απώλειες λόγω Ουκρανίας
Οριακές διακυμάνσεις στην αμερικανική αγορά με το βλέμμα στην ανατολική Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση 21.50

Μικτά πρόσημα καταγράφονται την Τετάρτη στην Wall Street, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς παρά την χθεσινή αισιοδοξία για αποκλιμάκωση, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ωθώντας την αγορά σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, ανώτατοι διπλωμάτες δυτικών κρατών εκτιμούν πως η Μόσχα διατηρεί την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανίας, ενώ ανέφεραν πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως προχωρά σε αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων του στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό να φεύγουν από την Κριμαία.

Παράλληλα, η επενδυτική προσοχή είναι στραμμένη και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς το βράδυ της Τετάρτης δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στα τέλη Ιανουαρίου, με αρκετούς αξιωματούχους να εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν πιο σύντομες ενέργειες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια υποχώρησης.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 112 μονάδες ή 0,32% και βρίσκεται στα επίπεδα των 34.875 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν φτάσει μέχρι και στις 400 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος χάνει 0,12% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, μάζεψε τις απώλειες της τάξης του 1,1% που κατέγραφε νωρίτερα και πλέον υποχωρεί κατά 0,46% στις 14.074 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 21% σημειώνει η μετοχή της ViacomCBS, μετά τις ανακοινώσεις των επιδόσεων της κατά το δ' τρίμηνο, ενώ πτώση 1% καταγράφει και ο τίτλος της εταιρείας διαχείρισης καζίνο Wynn Resorts, η οποία είδε τις ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 να αυξάνονται.

Παράλληλα, απώλειες άνω του 1% καταγράφει και ο τίτλος της Meta Platforms -μητρικής της Facebook- στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων εταιρικών παροχών προς τους εργαζομένους του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Μάκρο

Καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο η παραγωγή αναπτύχθηκε 1,4% έναντι συρρίκνωσης 0,1% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,5%.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση, που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές της χώρας. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8% έναντι συρρίκνωσης 1,9% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 2,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider