Ασκήσεις ισορροπίας στην Wall Street - Ουκρανία και Fed στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασκήσεις ισορροπίας στην Wall Street - Ουκρανία και Fed στο επίκεντρο
Oι αρχικές απώλειες λόγω της αστάθειας στην Ευρώπη εξισορροπήθηκαν ενδοσυνεδριακά από την ετοιμότητα της Fed να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων της.

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις καταγράφηκαν την Τετάρτη στην αμερικανική αγορά, καθώς οι αρχικές απώλειες που προκαλεί η γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Ευρώπη εξισορροπήθηκαν ενδοσυνεδριακά από την «ετοιμότητα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων της και στη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει ακόμα και 400 μονάδες, τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες 54 μονάδων ή 0,16% και διαμορφώθηκε στις 34.934 μονάδες.

Συνεχείς ήταν οι αλλαγές προσήμων για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και στις 4.475 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,09%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,11% στις 14.124 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες της τάξης του 2% κατέγραψε η μετοχή της Meta Platforms -μητρικής της Facebook- στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων εταιρικών παροχών προς τους εργαζομένους του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Παράλληλα, «βουτιά» άνω του 17% σημείωσε η μετοχή της ViacomCBS, μετά τις ανακοινώσεις των επιδόσεων της κατά το δ' τρίμηνο.

Στο μέτωπο των γεωπολιτικών εντάσεων, παρά τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης μέρους των δυνάμεων που βρίσκονταν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης αλλά και το ΝΑΤΟ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, ενώ την ίδια στιγμή ουκρανική πλευρά εκφράζει την πρόθεσή της να αντισταθεί σθεναρά σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, εξακολουθεί να αναπαράγει την ρητορική περί fake news της Δύσης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκ μέρους των ΗΠΑ να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία, την στιγμή που το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχθηκε η αγορά την δημοσιοποίηση των πρακτικών από την συνεδρίαση των τελών Ιανουαρίου της FOMC της Fed, όπου οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμοι να ξεκινήσουν την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε assets στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Μάκρο

Καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο η παραγωγή αναπτύχθηκε 1,4% έναντι συρρίκνωσης 0,1% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,5%.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση, που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές της χώρας. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8% έναντι συρρίκνωσης 1,9% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 2,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider