Η ουκρανική κρίση ρίχνει την «σκιά» της στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ουκρανική κρίση ρίχνει την «σκιά» της στην Wall Street
Στον «ρυθμό» της ουκρανικής κρίσης κινείται η Wall Street την Πέμπτη με τους δείκτες να παίρνουν την κατιούσα καθώς οι φόβοι για μια πολεμική ανάφλεξη συντηρούνται και διογκώνονται.

Τελευταία ενημέρωση 18:16

Στον «ρυθμό» της ουκρανικής κρίσης κινείται η Wall Street την Πέμπτη με τους δείκτες να παίρνουν την κατιούσα καθώς οι φόβοι για μια πολεμική ανάφλεξη συντηρούνται και διογκώνονται.

Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, με μια πολύ σύντομη ή ακόμα και καθόλου προειδοποίηση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχίζοντας να κατηγορεί τη Μόσχα για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έλαβαν χώρα σε μία χρονική στιγμή, που τα κράτη της Δύσης και η Ουκρανία αμφισβητούν τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης των δυνάμεων από την μεθόριο, καλώντας την Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με «πρωτοφανείς κυρώσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο», οι οποίες θα αφορούν πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ, δια στόματος του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως επιθυμεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να κατηγορήσει τα κράτη της Δύσης πως εκείνα είναι που υποδαυλίζουν την ένταση στην περιοχή, μέσω διασποράς fake news σχετικά με επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η ένταση στα ανατολική της Ουκρανίας αυξάνεται, με εκτοξεύσεις όλμων και οβίδων πυροβολικού εκατέρωθεν στην περιοχή του Ντονμπάς, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό) να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που βρίσκεται σε ισχύ στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό τον φόβο μίας γενικής ανάφλεξης, ο Dow Jones υποχωρεί 1,22% ή 425 μονάδες, στις 34.508 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,15% ή 51 μονάδες στις 4.423 μονάδες, και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,42% ή 200 μονάδες, στις 13.924 μονάδες.

Μάκρο

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ΄σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 248.000 έναντι 223.000 αιτήσεων την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 218.000 αιτήσεις.

Εξάλλου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,1% έναντι αύξηση 1,4% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανάμεναν συρρίκνωσης 0,4%.

Οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών στη χώρα ενισχύθηκαν 0,7% για τον Ιανουάριο και σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης 9,1% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 7,2%.

Επιχειρηματικά νέα

Κέρδη άνω των 3 δισ. δολαρίων για το δ' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Walmart, με τον αμερικανικό κολοσσό του λιανεμπορίου να καταγράφει πιέσεις τιμών σε σειρά προϊόντων του λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,56 δισ. δολαρίων ή 1,28 δολαρίων ανά μετοχή έναντι ζημιών 2,09 δισ. δολαρίων ή 74 σεντ ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο του 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 1,50 δολάρια ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα της Walmart διαμορφώθηκαν σε 152,87 δισ. δολάρια έναντι 152,08 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2020 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 151,53 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Walmart: Με 3 δισ. δολάρια η επιστροφή στην κερδοφορία - Προβληματισμός για την αύξηση των τιμών

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των νέων επιδομάτων ανεργίας - Μείωση στις ενάρξεις κατοικιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider