Χρηματιστήριο: Μάζεψε τις απώλειες αλλά έμεινε εκεί...

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μάζεψε τις απώλειες αλλά έμεινε εκεί...
Μάζεψε τις απώλειες αλλά δε κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο το ΧΑ. Βαριές απώλειες για την Coca Cola.

Απορροφήθηκαν μεν οι ισχυρές πιέσεις που υπήρξαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου αλλά η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Αυτό οφείλεται στην έντονη πτώση που κατέγραψε η Coca Cola τραβώντας ολόκληρη την αγορά προς τα κάτω λόγω και της υψηλής βαρύτητας που έχει.

Φυσικά, αυτό οφείλεται στη μεγάλη θέση που έχει στα μεγέθη της ΕΕΕ τόσο η αγορά της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, καθιστώντας την ευάλωτη σε τέτοιου είδους γεωπολιτικές εξάρσεις.

Παράλληλα, οι short ήταν προφανές πως δε θα άφηναν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία, βάζοντας το ΧΑ σε ένα πλαίσιο έκτακτης ανάγκης καθώς ο Πούτιν αναγνώρισε τις ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο Adriano Bosoni, αναλυτής της Stratfor δήλωσε στο CNBC πως «η Ρωσία θέλει βασικά να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια διαλυμένη χώρα, μια χώρα που δεν έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της ολόκληρη την επικράτειά της, μια χώρα που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ. Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση για να το πετύχει αυτό. Ο Bosoni ανέφερε στη συνέχεια πως «ο πρόεδρος Πούτιν δοκιμάζει το διεθνές σύστημα, δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας και βλέπει πόσο μακριά μπορεί να πάει γεωπολιτικά. Πρέπει να δράσουμε από κοινού ως απάντηση σε αυτή την κρίση», είπε.

Στα των αγορών και ειδικότερα στην πορεία των ευρωπαϊκών, μετά το πρώτο βύθισμα οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν και κατάφεραν να γυρίσουν το κλίμα με τον DAX και τον Stoxx 600 να περνούν σε θετικό έδαφος. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ισχυρό για την κίνηση του γερμανικού δείκτη που έχει βγει εκτός των ΚΜΟ 200.

Στο Χρηματιστήριο μετά τις άμεσες ρευστοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν ειδικά στις τράπεζες οι αγοραστές βρήκαν σημεία εισόδου για να καλύψουν σημαντικό μέρος της προσφοράς. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54% στις 944,18 μονάδες με τον τζίρο στα 79,28 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έφτασε μέχρι και στις 929 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στο -0,45% και στις 2.309,72 μονάδες και ο τραπεζικός (από το -2,63%) στο -0,54% και στις 718,99 μονάδες, βλέποντας και το θετικό πρόσημο.

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 0,52% στα 1,139 ευρώ, με την Alpha Bank να αλλάζει και τα δύο πρόσημα αλλά να κλείνει με απώλειες 0,15% στα 1,35 ευρώ, την ΕΤΕ στο -1,28% και τα 3,613 ευρώ. Μάζεψε σημαντικό μέρος των απωλειών η Πειραιώς κλείνοντας στο -0,19% και στα 1,559 ευρώ.

Παρέμειναν μέχρι τέλους κάποιες πιέσεις στο κλάδο κατασκευών και ενέργειας με την Τέρνα Ενεργειακή στο -1,08% και στα 12,80 ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,96% την Titan στο -1,45% και τη Mytilineos στο -0,78%.

Οι αρχικές υψηλές πιέσεις που πέρασαν σε ΔΕΗ έδειξαν να καλύπτονται καθώς από το 8,495 ευρώ που άνοιξε έκλεισε στα 8,745 ευρώ, με άνοδο 0,52%

Σημαντικές άμυνες βγήκαν στον ΟΤΕ με τους αγοραστές να παίρνουν ξανά τα ηνία στέλνοντας τη μετοχή στα 17,80 ευρώ (άνοδος 1,31%).

Παράλληλα, θετικό γύρισμα κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ φτάνοντας μέχρι και στο +3,04% και τα 6,80 ευρώ και τελικά να κλείνει στα 6,70 ευρώ (+1,82%) όπως και η Jumbo στο +1,06% και τα 13,35 ευρώ. Παράλληλα, μπάσιμο και στη μετοχή της ΜΟΗ σημείωσαν οι επενδυτές με κέρδη 0,92% στα 14,20 ευρώ, βλέποντας και τα 14,22 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις σε Coca Cola στο -3,36% και τα 27,30 ευρώ λόγω της διεθνούς παρουσίας της επηρεαζόμενη από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Στο -2,91% η Quest με δείγμα profit taking φτάνοντας στα 18,70 ευρώ.

Ήπιες κινήσεις σε Lamda, ΟΠΑΠ (-0,59%), ΟΛΠ (-0,47%), ElvalHalcor (-0,72%) ενώ η Aegean έσβησε τις απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider