Χρηματιστήριο: «Μάχη» στις 950 μονάδες - Βαρίδι η μετοχή της Coca Cola

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Μάχη» στις 950 μονάδες - Βαρίδι η μετοχή της Coca Cola
Οι τράπεζες αποτελούν εκ νέου τον οδηγό της αγοράς με τα δύο διυλιστήρια να ακολουθούν.

τελευταία ενημέρωση 13:30

Στο χορό των κυρώσεων και της εισβολής της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη αναμένεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο, μια έκρυθμη κατάσταση που δείχνει πως θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Μετά τη χθεσινή πρώτη αντίδραση των πωλητών σε Ευρώπη και Αμερική, το κλίμα φαίνεται να γύρισε καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς, για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs τα χαρτοφυλάκια εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο μέγεθος του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium) που προστίθενται στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης. Ο Adriano Bosoni, αναλυτής της Stratfor ανέφερε πως «η Ρωσία θέλει βασικά να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια διαλυμένη χώρα, μια χώρα που δεν έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της ολόκληρη την επικράτειά της, μια χώρα που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ. Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση για να το πετύχει αυτό. Ο Bosoni ανέφερε στη συνέχεια πως «ο πρόεδρος Πούτιν δοκιμάζει το διεθνές σύστημα, δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας και βλέπει πόσο μακριά μπορεί να πάει γεωπολιτικά. Πρέπει να δράσουμε από κοινού ως απάντηση σε αυτή την κρίση».

Για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, η όποια προσφορά υπήρξε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειξε σε ένα βαθμό να καλύπτεται ενώ αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έβγαλαν δυναμική και ένταση περνώντας άμεσα σε θετικό έδαφος.

Την Τετάρτη, η αγορά δείχνει να βρίσκει σημεία εισόδου σε τίτλους όπως σε τράπεζες που διόρθωσαν με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται ρίχνει εκ νέου ταχύτητες στο δεύτερο μισό στο +0,35% στις 947,45 μονάδες, με τον τζίρο στα 25,21 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες υπήρξαν άμεσα οι πρώτες εντολές με την Alpha Bank στο 0,22% και τα 1,353 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,35% και τα 1,58 ευρώ, η ΕΤΕ στο 1,47% και τα 3,666 ευρώ αλλά και η Eurobank ήπια στο 0,04% και τα 1,1395 ευρώ.

Η Titan που παρέμεινε χθες σε κόκκινο φόντο με ισχυρές πιέσεις δείχνει να καταγράφει άνοδο σήμερα ωστόσο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά στο +0,44% και στα 13,66 ευρώ, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έδειξαν να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους.

Στο 0,87% και στο 1,56% η Viohalco και η ElvalHalcor.

Υπεραποδίδουν τα δύο διυλιστήρια με τα ΕΛΠΕ στο 2,99% και τα 6,90 ευρώ και τη ΜΟΗ στο 0,99% και τα 14,34 ευρώ.

Ήπιες ανοδικές κινήσεις σε τίτλους όπως η Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ενώ επιστρέφουν οι αγοραστές σε Quest και ΕΥΔΑΠ, με ένα ήπιο bid σε Τέρνα Ενεργειακή.

Στις διαθέσεις των πωλητών παραμένει η μετοχή της Coca Cola που υποχωρεί κατά 1,14% στα 26,99 ευρώ, τραβώντας την αγορά προς τα κάτω. Εβδομαδιαίως οι απώλειες ξεπερνούν το 7,03%.

Παράλληλα, από μια θετική βάση ξεκίνησαν οι ελληνικές μετοχές το φετινό έτος, υπεραποδίδοντας έναντι των παγκόσμιων αγορών, όπως αναφέρει η Euroxx σε έκθεσή της που παρουσιάζει την ετήσια στρατηγική της.

Για τη μετέπειτα πορεία, κατά τη Euroxx, οι διευκολυντικές παγκόσμιες πολιτικές, μια ισχυρή προοπτική αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών και οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδώσουν των παγκοσμίων κατά τους επόμενους μήνες. Συνολικά, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων και αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά επίσης πως το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης άνω της τάσης, του υψηλότερου πληθωρισμού και της μέτριας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να ευνοήσουν τις μετοχές «αξίας» έναντι αυτών της «ανάπτυξης» συνιστώντας έτσι στους επενδυτές να εστιάσουν στις μετοχές υψηλότερης «ποιότητας» εντός της «αξίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider