Χρηματιστήριο: Αδυναμία υπέρβασης των 950 - «Γκάζι» στα διυλιστήρια, «βαρίδι» η Coca Cola

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αδυναμία υπέρβασης των 950 - «Γκάζι» στα διυλιστήρια, «βαρίδι» η Coca Cola
Συσσώρευση στην περιοχή των 950 μονάδων. Αβεβαιότητα και χαμηλή ορατότητα. «Γκάζι» στα διυλιστήρια - «Βαρίδι» η Coca Cola.

Δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, «σβήνοντας» τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και μένοντας μακριά από την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Χαμηλότερα κινήθηκε και ο τζίρος με περιορισμένες κινήσεις σε τίτλους εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας και χαμηλής ορατότητας λόγω της Ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, μια έκρυθμη κατάσταση που δείχνει πως θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Το κλίμα φαίνεται να γύρισε στις αγορές καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς, για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα», συνεχίζοντας την εισβολή. Να σημειωθεί πως η Ουκρανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν «αμέσως» την Ρωσία και τα «τύμπανα του πολέμου» ανάμεσα στις δύο χώρες αντηχούν ολοένα και πιο δυνατά, με την χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών.

Από την άλλη και αναφορικά με τα ζητήματα των αγορών, σύμφωνα με τη Goldman Sachs τα χαρτοφυλάκια εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο μέγεθος του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium) που προστίθενται στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης. Η Goldman Sachs, τοποθετεί το ασφάλιστρο κινδύνου από την πρόσφατη κλιμάκωση στο 9% περίπου με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής.

Για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, η όποια προσφορά υπήρξε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειξε σε ένα βαθμό να καλύπτεται ενώ αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έβγαλαν δυναμική και ένταση περνώντας άμεσα σε θετικό έδαφος. Την Τετάρτη, η αγορά έδειξε να βρίσκει σημεία εισόδου σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη αλλά και στις τράπεζες που διόρθωσαν, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται αλλά να ρίχνει εκ νέου ταχύτητες στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης στο +0,53% (περαιτέρω άνοδος κατά τις δημοπρασίες) στις 949,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 70,76 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 2.318,83 μονάδες και ο τραπεζικός στο 0,62% και στις 723,46 μονάδες.

Στις τράπεζες υπήρξαν άμεσα οι πρώτες εντολές με την Alpha Bank τελικώς να κλείνει αμετακίνητη στα 1,353 ευρώ, η Πειραιώς στο +1,09% και τα 1,576 ευρώ, η ΕΤΕ στο +1,58% και τα 3,67 ευρώ και η Eurobank ηπιότερα στο +0,40% και τα 1,1435 ευρώ. Ήπιος όγκος συναλλαγών κάτω των 5 εκατ. (έκαστως) στις τράπεζες.

Η Titan που παρέμεινε χθες σε κόκκινο φόντο με ισχυρές πιέσεις έδειξε στην αρχή να επιστρέφει σε θετικό έδαφος αλλά οι πωλητές πήραν εκ νέου το πάνω χέρι στέλνοντας τη μετοχή στα 13,54 ευρώ, πλέον με πτώση 0,44%. Η κεφαλαιοποίησή της πλέον κινείται στα 1,06 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, με το πετρέλαιο πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, τα δύο διυλιστήρια υπεραπέδωσαν με τα ΕΛΠΕ στο 4,03% και τα 6,97 ευρώ και τη ΜΟΗ στο 3,52% και τα 14,70 ευρώ.

Σημαντική άνοδο και τη μετοχή της Jumbo στο 2,55% όπως και για τον ΟΤΕ στο 2,13% που σκαρφάλωσε πλέον στα 18,18 ευρώ εν αναμονή των αυριανών θετικών αποτελεσμάτων του.

Ανοδικά Viohalco και ElvalHalcor, με τη δεύτερη να δείχνει την τάση επαναπροσέγγισης των 2 ευρώ.

Στις διαθέσεις των πωλητών παρέμεινε η μετοχή της Coca Cola που υποχώρησε κατά 2,20% στα 26,70 ευρώ, τραβώντας την αγορά προς τα κάτω. Εβδομαδιαίως οι απώλειες διαμορφώνονται στο 8,03%. Αξίζει να σημειωθεί πως στα επίπεδα αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν αγοραστές που αναζητούσαν σημεία εισόδου.

Παράλληλα, από μια θετική βάση ξεκίνησαν οι ελληνικές μετοχές το φετινό έτος, υπεραποδίδοντας έναντι των παγκόσμιων αγορών, όπως αναφέρει η Euroxx σε έκθεσή της που παρουσιάζει την ετήσια στρατηγική της.

Για τη μετέπειτα πορεία, κατά τη Euroxx, οι διευκολυντικές παγκόσμιες πολιτικές, μια ισχυρή προοπτική αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών και οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδώσουν των παγκοσμίων κατά τους επόμενους μήνες. Συνολικά, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων και αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά επίσης πως το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης άνω της τάσης, του υψηλότερου πληθωρισμού και της μέτριας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να ευνοήσουν τις μετοχές «αξίας» έναντι αυτών της «ανάπτυξης» συνιστώντας έτσι στους επενδυτές να εστιάσουν στις μετοχές υψηλότερης «ποιότητας» εντός της «αξίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider