Αντίδραση και με τζίρο (άνω των 100 εκατ. ευρώ) έβγαλε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή μετά τη βίαιη διόρθωση της Πέμπτης όπου χάθηκαν περίπου 60 μονάδες και έγιναν καπνός τα κέρδη του ΧΑ από την αρχή του έτους.
Οι επενδυτές που είχαν μείνει εκτός αγοράς λόγω και του ισχυρού ράλι που καταγράφηκε από τις αρχές του έτους βρήκαν σημεία εισόδου ώστε να αρχίζουν να χτίζουν θέσεις στο βύθισμα με τοποθετήσεις σε τίτλους όπως οι τράπεζες αλλά και σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη και προοπτικές ανάπτυξης.
Οι αγορές μετοχών αντέδρασαν ευρύτερα (ευρωπαϊκές, Wall Street) καθώς εκτιμούν πως δε θα υπάρξει περαιτέρω επιθετική κλιμάκωση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να δείχνει να ελέγχει, σύμφωνα με την ίδια, πλήρως όπως φαίνεται την κατάσταση και να μπαίνουν όροι παράδοσης της χώρας. Ωστόσο σε ένα πόλεμο προπαγάνδας εκατέρωθεν τίποτα δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, πόσο δε σε ένα πόλεμο, με την προεξόφληση των αγορών να κρύβει αρκετά ερωτηματικά. Η ορατότητα παραμένει χαμηλή με τη μεταβλητότητα αποκλιμακώνεται σε ένα βαθμό αλλά να παραμένει στο όριο των 30 μονάδων (δείκτης VIX).
Το Χρηματιστήριο κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητες προς το δεύτερο ημίχρονο υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών ενώ ώθηση έλαβε και από τη θετική γραμμή της Wall Street. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 4,38% στις 927,26 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 5,08% και τις 2.261,34 μονάδες και τον τραπεζικό στο 5,91% και τις 698,18 μονάδες.
Ο τζίρος στα 123,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 7,26 εκατ. ευρώ σε πακέτα, με 122 μετοχές να κλείνουν με θετικό πρόσημο και μόλις μια με αρνητικό, κατάσταση ακριβώς αντίθετη με χθες.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τράπεζες έχοντας δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στη χθεσινή συνεδρίαση με τη Eurobank να κλείνει στο +6,47% και τα 1,086 ευρώ, τη Πειραιώς στο +6,38% και τα 1,50 ευρώ, την Alpha στο 4,80% και τα 1,31 ευρώ και την ΕΤΕ στο +6,47% και τα 3,62 ευρώ.
Σημεία εισόδου υπήρξαν σε τίτλους της βιομηχανίας με τη Viohalco στο +7,86% και την ElvalHalcor στο +5,77% αλλά και στα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ +6,78% και ΜΟΗ +5,68%). Σημαντική άνοδο επίσης για την Aegean που ανέκαμψε κατά 6,31% στα 5,90 ευρώ και να ετοιμάζεται εκ νέου να διασπάσει τα 6 ευρώ.
Από την άλλη, στην Coca Cola υπήρξε μια προσπάθεια επαναφοράς με κέρδη 4,71% αλλά όχι στο να αλλάξει ευρύτερα την εικόνα της μετοχής που έχει καταγράψει απώλειες 12,34% σε εβδομαδιαία βάση.
Μπάσιμο και ευκαιρίες από τους αγοραστές στη Mytilineos στο 4,82%, τον ΟΠΑΠ στο 2,63%, τη ΔΕΗ στο 3,92%, τη Lamda στο 5,85% και την Ελλάκτωρ στο 6,24% και τα 1,328 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκαμψη που καταγράφηκε σήμερα κρύβει αρκετά ερωτηματικά καθώς το γεωπολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα εύθραυστο ενώ και οι fast money investors πιθανώς θα προχωρήσουν σε profit taking τις επόμενες ημέρες και μένει να φανεί αν θα καλυφθεί όποια προσφορά υπάρξει.
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη. Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές.
Προς το παρόν δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε ευρεία έκταση που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμα εύθραυστη. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών. Παρά την έως υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης. Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα. Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος.
Πιθανόν στην παράμετρο των βελτιωμένων θεμελιωδών στοιχείων στηρίζεται και η εντυπωσιακή επιστροφή της Αγοράς μετά την έντονη πτώση της Πέμπτης σε αντίθεση με άλλες περιόδους όταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είχαν πολύ χαμηλότερη ανταπόκριση».
Ευρύτερα από τους ξένους οίκους μετά τη BofA που δηλώνει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές αγορές, σε υποβάθμιση των στόχων της για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών προχώρησε η Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως η σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη έχει αυξήσει σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, μέρος του οποίου θα παραμείνει για αρκετό διάστημα.
Με αυτό ως δεδομένο αλλά και τον αντίκτυπο στο μείγμα ανάπτυξης - πληθωρισμού, ο αμερικανικός οίκος μειώνει τους στόχους που είχε θέσει για τον Stoxx 600 στις 470 μονάδες σε ορίζοντα τριών μηνών (από 495 μονάδες προηγουμένως) και στις 490 μονάδες σε ορίζοντα δώδεκα μηνών έναντι 530 προηγουμένως. Παράλληλα, μειώνει τον στόχο και για τον Euro Stoxx 50 σε δωδεκάμηνη βάση στις 4.300 μονάδες από 4.800 προηγουμένως, ενώ αυξάνει ελαφρώς την έκθεση και τον στόχο για τον FTSE 100 στις 8.100 μονάδες από 7.900 σε διάστημα δώδεκα μηνών. Ακόμη και έτσι ωστόσο, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις δύναται να προσφέρουν, αποδόσεις συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων για τον Stoxx 600 που ξεπερνούν το 16% σε διάστημα δώδεκα μηνών.