Sell off στο Χρηματιστήριο - Επιθετικές πωλήσες σε τράπεζες και Coca Cola

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στο Χρηματιστήριο - Επιθετικές πωλήσες σε τράπεζες και Coca Cola
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Ισχυροί κλυδωνισμοί σε τράπεζες - Coca Cola.

Τελευταία ενημέρωση 15:30

Μεγαλύτερης έντασης ρευστοποιήσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης της Δευτέρας, σε μια ημέρα που όλες οι αγορές κλυδωνίζονται καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων της Δύσης και της ΕΕ στην Ρωσία.

Άμεσα στο Χρηματιστήριο μέσω των stop loss καταγράφηκαν έντονες πιέσεις ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένας μεγάλος όγκος εντολών πώλησης market χωρίς προκαθορισμένη τιμή στους τραπεζικούς τίτλους οδηγώντας έτσι σε καθυστέρηση.

Εν συνεχεία, πέρασε το πρώτο κύμα εντολών πώλησης στις τράπεζες με την ΕΤΕ πλέον να διολισθαίνει κατά 9,94% στα 3,259 ευρώ, τη Eurobank στο -12,52% στα 0,95 ευρώ, την Alpha Bank στο -8,44% και τα 1,1995 ευρώ και την Πειραιώς κατά -8% στα 1,38 ευρώ. Όλες τα στηρίγματα που είχαν διαμορφωθεί στο ράλι που είχε ξεκινήσει κατά τις αρχές του έτους, έχουν «καεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΧΑ υποαποδίδει σημαντικά συγκριτικά με τις μεγάλες αγορές (DAX -1,86%, FTSE 100 -1,28%). Αυτό οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι μια ρηχή αγορά που κουνιέται εύκολα από περιορισμένα κεφάλαια. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,11% στις 879,83 μονάδες, ο FTSE 25 στο -5,05% και στις 2.143 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά -8,85% στις 637,05 μονάδες.

Βαριές απώλειες για τη Mytlineos στο -4,60%, για την Ελλάκτωρ που υποχωρεί κατά 5,87%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -6,02%, τη Viohalco στο -5,96%. Κρατούν κάποιες άμυνες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo που καταγράφουν πτώση μέχρι 2%.

Συνολικά, 111 μετοχές με αρνητικό πρόσημο και 49 αμετάβλητες και μόλις 3 κινούνται με θετικό πρόσημο. Στα 92 εκατ. ευρώ ο τζίρος και μάλιστα με ελάχιστα πακέτα, δίνοντας ακριβώς μια εικόνα ξεπουλήματος. Στα παράγωγα αντίστοιχη εικόνα με τα συμβόλαια λήξης της ΕΤΕ Μαρτίου και Ιουνίου να καταγράφουν βουτιά άνω του 9% και 8% και τα συμβόλαια των Πειραιώς, Eurobank και Intracom να ακολουθούν.

Την αγορά προς τα κάτω τραβά εντόνως η Coca Cola που επηρεάζεται άμεσα από τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, βουλιάζοντας κατά 8,29% στα 23,45 ευρώ πλέον. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας από κοινού με τη Νιγηρία μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, στις αναδυόμενες αγορές ο Όμιλος κατέγραψε σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αύξηση εσόδων κατά 27,1%, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 17,3%.

Όπως είχε περιγράψει το insider.gr η κατάσταση παρέμενε αρκετά εύθραυστη για τις αγορές μετά την αντίδρασης της Παρασκευής με πολλαπλά και πολυεπίπεδα ανοιχτά μέτωπα. Αν υπάρξει μια κατάσταση αποκλιμάκωσης με όποια δείγματα σταθεροποίησης στα ουκρανικά εδάφη, τότε οι αγορές θα στραφούν εκ νέου στις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών καθώς η άνοδος των τιμών πετρελαίου και ενέργειας θα μεταφραστούν σε έναν ακόμη πιο υψηλό και επίμονο πληθωρισμό.

Αργά το Σάββατο και στους ολοένα και επιθετικότερους χειρισμούς της Ρωσίας, η Δύση και η Ευρώπη αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί, και έστω και με περιορισμούς, να αποκλείσουν μέρος του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το διεθνές σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές Swift, κίνηση που πιθανότατα δε θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία στην ενεργειακή «σκακιέρα». Ουσιαστικά, μέσω αυτής της κίνησης η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παρά τις αρχικές αγκυλώσεις κάποιων κρατών, αποφάσισε να διατηρήσει ορθάνοιχτο το Κουτί της Πανδώρας που είχε ανοίξει ο Πούτιν μέσω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Αν και δεν έχουν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το εύρος των κυρώσεων στο Swift, τόσο το ρούβλι όσο και ρωσικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να βρεθούν υπό ισχυρή πίεση, με το νόμισμα να εκτοξεύεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα 100 έναντι του δολαρίου (με υψηλό gap άνοιξε τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου). Επιπλέον τα πενταετή CDS της Ρωσίας έχουν εκτοξευθεί με το bid στις 1.150 μονάδες και το offer στις 1.450 μονάδες (με τελευταία τιμή στις 541 μονάδες βάσης). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας όπως ήταν αναμενόμενο αύξησε τα επιτόκια στο 20%, ενώ πιθανώς να ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα, που να αφορούν όρια αναλήψεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider