Κραχ δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 800 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κραχ δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 800 μονάδες
Από την Coca Cola στο ΟΤΕ...! Απώλειες 7,88% για τον ΟΤΕ και 6,55% για την ΕΕΕ. Σε ελεύθερη πτώση η Quest.

Χωρίς κανένα δείγμα συγκράτησης ή μαζέματος των απωλειών σε σύγκριση με την ήπια αντίδραση που βγήκε στις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο έδειξε να παραδίδεται στις διαθέσεις των πωλητών.

Το Χρηματιστήριο διέσπασε με περισσή ευκολία τις 810 μονάδες (αποτελούσε και τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στο εβδομαδιαίο γράφημα), «βουλιάζοντας» κάτω από τις 800 μονάδες. Οι επενδυτές συνέχισαν και σήμερα να προεξοφλούν τα χειρότερα καθώς ο πόλεμος διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των τιμών των εμπορευμάτων, επηρεάζοντας σαφώς τόσο εισηγμένες όσο και νοικοκυριά.

Συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ έχουν γίνει «καπνός» από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, με διάσπαση κρίσιμων ζωνών στήριξης και αλλαγή τάσης με έξοδο από το ανοδικό κανάλι που εκτείνονταν από τον Νοέμβριο του 2020. Αυτός είναι ένας πρώτος σύντομος απολογισμός του πλήγματος που επήλθε στην εγχώρια αγορά σε οκτώ συνεδριάσεις από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) και η Δύση με την ΕΕ άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά το εύρος και την αυστηρότητα των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής «η έλλειψη ορατότητας για το πώς τελειώνει αυτή η εισβολή είναι το ένα πρόβλημα. Οι πληθωριστικές πιέσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες είναι το άλλο. Και, αν και το πρώτο δε προσδιορίζεται χρονικά, το δεύτερο –δυστυχώς-ήρθε για να μείνει. Σε τέτοιο περιβάλλον, η μόνη στρατηγική είναι η αναζήτηση για μεγαλύτερη ρευστότητα και αυτό παρακολουθούμε στην αγορά μας και αλλού. Η Ελλάδα είναι όντως ρηχή και high beta αλλά αν σκεφθούμε ότι–μάλλον- θα δεχθεί πλήγμα ο τουρισμός και θα αυξηθεί το κόστος σε πλήθος επιχειρήσεων ενώ θα μειωθεί και το διαθέσιμο εισόδημα (λόγω κόστους και χαμηλότερων εσόδων) τότε έχουμε μια δύσκολη φάση μπροστά μας. ΟΤΕ/ΟΠΑΠ και διυλιστήρια αποτελούν αμυντικές επιλογές ενώ το θέμα ΕΕΕ είναι σύνθετο: δεν μπορούμε να προδικάσουμε την πορεία των εργασιών της στις δύο χώρες και το μέγεθος της απώλειας σε έσοδα-κέρδη και βιωσιμότητα της επένδυσης».

Έντονη και επιθετική προεξόφληση

Όπως ανέφερε το insider.gr καταλυτικό ρόλο ωστόσο, στη δριμεία αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας είχαν, κυρίως, οι έμμεσες συνέπειες που προκύπτουν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, μέσω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, του ενεργειακού κόστους και των ναύλων που συνεπακόλουθα διατηρούν τον πληθωρισμό σε πιο επίμονα υψηλά επίπεδα, λειτουργώντας ανασταλτικά για ένα μέρος των εισηγμένων, αν και υφίστανται μια εξισορρόπηση από τις στρατηγικές hedging (ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα).

Να σημειωθεί πως ένας ακόμη «άσσος» μπορεί να προκύψει για το Χρηματιστήριο και ειδικότερα για τους τίτλους που έχουν παρουσία στους δείκτες MSCI και FTSE Russell. Η διαγραφή των ρωσικών μετοχών από όλους τους δείκτες των δύο ανωτέρων θα οδηγήσει σε ευρύτερη αναδιάρθρωση και σε μια ήπια ενίσχυση των εισροών προς τις ελληνικές μετοχές, με μεγαλύτερη στάθμιση. Η περαιτέρω ενεργοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων και active (σε μεγαλύτερο βαθμό) - passive funds (μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας στο δείκτη MSCI Greece Standard) να τοποθετήσουν ένα τμήμα των κεφαλαίων τους στην χρηματιστηριακή αγορά, που με τα τρέχοντα δεδομένα και τη ρηχότητα αυτής, θα σήμαινε μια θετική μεταβολή σε αξίες, όγκους, ρευστότητα.

Στα της συνεδρίασης δεν υπήρξε ίχνος αντίδρασης ευρύτερα, με την αγορά να περνά ήδη από τα πρώτα λεπτά κάτω από τις 800 μονάδες με πολύ υψηλό τζίρο που έφτασε 157,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 3,9% στις 789,66 μονάδες, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,15% στις 1.889,19 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 5,03% στις 517,77 μονάδες. Εντάθηκαν οι απώλειες στις δημοπρασίες.

Βίαιες απώλειες εκ νέου σε τράπεζες, Coca Cola. Στην Coca Cola οι απώλειες έφτασαν στο -6,55% και τα 18,055 ευρώ με τη μετοχή να φτάνει σε νέα χαμηλά, βρισκόμενη εξ ολοκλήρου στις διαθέσεις των short. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχουν γίνει καπνός πάνω από 4,49 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της Coca Cola.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank πέρασε κάτω από το 1 ευρώ στα 0,974 ευρώ, με απώλειες 5,44%, η ΕΤΕ υποχώρησε πιο ήπια κατά 18,5% στα 2,66 ευρώ η Eurobank σημείωσε πτώση κατά 6,04% στα 0,79 ευρώ και η Πειραιώς «βούλιαξε» κατά 7,01% στα 1,18 ευρώ.

Στην Aegean το gap άνοιξε μέχρι και στο -8% στα 4,60 ευρώ, ενώ εν συνεχεία μαζεύτηκε, κλείνοντας με πτώση -0,4% στα 4,90 ευρώ με τους επενδυτές να προεξοφλούν μια αρνητική επίπτωση στον τουριστικό κλάδο.

Από τα βαριά χαρτιά άμυνες και αντίδραση βγήκε μόνο σε Jumbo που κατέγραψε άνοδο πλέον κατά 1,92% στα 13,25 ευρώ.

Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε ισχυρή πτώση 4,77% στα 11,97 ευρώ, ο ΟΤΕ στο -7,88% στα 15,66 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -2,99%, η Viohalco στο -6,38% και η Mytilineos στο -2,53%.

Νέες ισχυρές απώλειες για τη Lamda που έχασε και τα 6 ευρώ πέφτοντας στα 5,65 ευρώ, ενώ βίαιη διόρθωση υπήρξε και στην Quest με πτώση 11,5% στα 16 ευρώ.

Μόλις 13 μετοχές με θετικό πρόσημο 112 με αρνητικό και 39 αμετάβλητες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο η Intracom και ο ΑΒΑΞ διασώθηκαν με άνοδο 1,78% και 1,08% αντίστοιχα. Στο -6,44% η Cenergy και στο -5,4% η Reds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider