Οι αγοραστές επαναφέρουν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 810 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγοραστές επαναφέρουν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 810 μονάδες
Αντίδραση στο Χρηματιστήριο και ανάκτηση των επιπέδων των 810 μονάδων.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Εκ νέου με υψηλό gap άνοιξε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, αυτή τη φορά προς τα πάνω με τους αγοραστές να επαναφέρουν άμεσα την αγορά πάνω από τις 810 μονάδες που αποτελεί και τεχνικό όριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένας μεγάλος όγκος εντολών αγοράς market χωρίς προκαθορισμένη τιμή στους τραπεζικούς τίτλους οδηγώντας έτσι σε καθυστέρηση.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr για τους πιο αισιόδοξους, και στη βάση μια μεγαλύτερης εικόνας, ισχυρά στηρίγματα αποτελούν οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσουν κλάδους (κατασκευές, πληροφορική, τράπεζες) αλλά και τη συνολική δομή της οικονομίας, και επιπλέον οι ολοένα και ισχυρότερες προοπτικές που ανοίγονται για το εγχώριο real estate.

Επιπλέον, ένας ακόμη «άσσος» μπορεί να προκύψει για το Χρηματιστήριο και ειδικότερα για τους τίτλους που έχουν παρουσία στους δείκτες MSCI και FTSE Russell. Η διαγραφή των ρωσικών μετοχών από όλους τους δείκτες των δύο ανωτέρων θα οδηγήσει σε ευρύτερη αναδιάρθρωση και σε μια ήπια ενίσχυση των εισροών προς τις ελληνικές μετοχές, με μεγαλύτερη στάθμιση. Η περαιτέρω ενεργοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων και active (σε μεγαλύτερο βαθμό) - passive funds (μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας στο δείκτη MSCI Greece Standard) να τοποθετήσουν ένα τμήμα των κεφαλαίων τους στην χρηματιστηριακή αγορά, που με τα τρέχοντα δεδομένα και τη ρηχότητα αυτής, θα σήμαινε μια θετική μεταβολή σε αξίες, όγκους, ρευστότητα.

Η MSCI θα ανακοινώσει σήμερα τις αλλαγές στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών λόγω της εξόδου των ρωσικών μετοχών.

Στα της εγχώρια αγοράς όπως και στις ευρωπαϊκές οι επενδυτές κινούνται μέσω του buy the dip, αγοράζοντας στη βουτιά αλλά πουλώντας εύκολα ακόμη και στο ράλι. Κάτι τέτοιο είχε επισημάνει και ο Richard Privorotsky, επικεφαλής στο cash equity trading στην Ευρώπη, τονίζοντας προ ημερών πως ο κίνδυνος για τις μετοχές κινείται μεταξύ ακραίων short squeezes και sellable rallies.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,83% στις 819,90 μονάδες, ανακτώντας περίπου 30 μονάδες από το χάος που καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο τζίρος παραμένει υψηλός ήτοι στα 47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 4,29% στις 1.97020 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατά 6,76% στις 552,85 μονάδες.

Αντίδραση υπάρχει σε όλους τους τίτλους με μεγαλύτερη ένταση στις τράπεζες, με την Alpha Bank στο 7,65% και τα 1,0485 ευρώ, την ΕΤΕ στο +6,58% και τα 2,83 ευρώ την Eurobank στο +6,56% και τα 0,8418 ευρώ και την Πειραιώς στο +4,83% στα 1,23 ευρώ.

Από τα βαριά χαρτιά τις αγοράς μεγαλύτερης έντασης κινήσεις από τους αγοραστές καταγράφονται στη ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 5,56% στα 7,60 ευρώ, στο ΟΤΕ που καταγράφει κέρδη 3,07% στα 16,14 ευρώ αλλά και σε δύο χαρτιά του ομίλου Viohalco (4,63%) και την ElvalHalcor (5,14%).

Για την Coca Cola HBC υπάρχει αντίδραση αν και παραμένει κάποιος προβληματισμός με τη μετοχή να ενισχύεται οριακά κατά 6,12% στα 19,34 ευρώ, αλλά να έχει υποστεί απώλειες 36,68% από τις αρχές του έτους. Η Coca Cola ανακοίνωσε παράλληλα πως θα τελειώσει με τις δραστηριότητές της στην Ρωσία και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την Coca Cola HBC.

Επιπλέον, στο +2,09% κινείται η Mytlineos, ενώ ανεβάζει ταχύτητες και η Τέρνα Ενεργειακή στο 2,64% και τα 13,24 ευρώ.

Υψηλές πτήσεις για Aegean στο 2,81% και στα 5,12 ευρώ. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί αρκετά επιθετικά ένα αρνητικό σενάριο για τον τουρισμό και γιαυτό σήμερα υπάρχει μια ευρύτερη ανάταση. Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αντιπροσώπευαν μόλις το 0,8% των αφίξεων ξένων τουριστών το 2021 και η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, κάτι που συνεπάγεται μια περιορισμένη έκθεση προς αυτή την αγορά.

Οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη βάση στη κατανομή πλέον ανεβάζοντας την έκθεση και σε τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως τα δύο διυλιστήρια, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.

Στα αποτελέσματα η Jumbo ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν στα 305 εκατ. ευρώ (+46%) το 2021, υψηλότερα από το consensus κατά 17%. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 832 εκατ. ευρώ (+19.87%) το 2021. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αμυντική στρατηγική που ακολούθησε η διοίκηση στη διαχείριση των αποθεμάτων που οδήγησε το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 σε 55,7% από 51,8% το 2020. Ακόμα το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 190 εκατ. ευρώ περίπου και ανήλθε στα 549 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ενισχύεται σήμερα κατά 2,64% στα 13,60 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider