Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας
Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 26.799 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai διαμορφώθηκε στις 3.195 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,49%, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης Shenzhen έκλεισε στις 11.691,47 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,37%.

Τέλος, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.693 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,11%.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας έκανε γνωστό πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 με ρυθμό 4,8%, ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,4%.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναπτύχθηκε με μόλις 1,3%, ρυθμό κατώτερο από αυτόν της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (1,6%).

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5,8%, από 5,5% τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο στο 16%.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 3,5% περισσότερο από το αναμενόμενο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,6%. Σε επίπεδο τριμήνου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι υποκατηγορίες ένδυσης, αυτοκίνητα και έπιπλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν πτώση για την περίοδο.

Τέλος, οι εξαγωγές, βασικός μοχλός της ανάπτυξης της Κίνας, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 14,7% τον Μάρτιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 5%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5%.

Κλειστές οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σημειώνεται πως εξαιτίας της αργίας για το καθολικό Πάσχα, κλειστά έμειναν και σήμερα τα Χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Υπενθυμίζεται πως οι αγορές παρέμειναν κλειστές και την Παρασκευή 14 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider