Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο - Μπάσιμο στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο - Μπάσιμο στις τράπεζες
Νέα άνοδο στο ΧΑ που ξεπερνά και τις 950 μονάδες. Θετική εικόνα τζίρου.

Τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα και οι αγοραστές συνεχίζουν με φόρα μετά το χθεσινό «μίνι ράλι» βάζοντας ξανά στο επίκεντρο τις τράπεζες, μετά από μια μικρή διακοπή και μετακίνηση προς την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η αγορά πέρα από το στοίχημα για την είσοδο - έξοδο κάποιων εισηγμένων στον δείκτη MSCI (κυρίως Εθνική και λιγότερο σε Mytilineos, Jumbo), εστιάζει και στην αυριανή αξιολόγηση της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία, που πιθανώς να θελήσει να ευθυγραμμιστεί με την DBRS.

Από την άλλη, ως προς τις τράπεζες οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά το επόμενο άμεσο διάστημα, ενισχύοντας έτσι και τη θέση των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, οι ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν μια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Citi, με φόντο τη συνέχιση των διαδικασιών απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και του οφέλους από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων.

Ευρύτερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, ότι γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που εντείνονται από τον πόλεμο και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω εκδοτική δραστηριότητα senior τίτλων.

Στα της εγχώριας αγοράς, η πλούσια χθεσινή συνεδρίαση με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, συνεχίζει να αποτελεί όπλο των long για διατήρηση της ανοδικής κίνησης και τάσης, με ειδικό βάρος στις τράπεζες.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,92% στις 949,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ήδη τα 20 εκατ. ευρώ (πακέτα μόλις 3,19 εκατ. ευρώ), κάτι που δημιουργεί φιλοδοξίες για περαιτέρω είσοδο νέων κεφαλαίων στην αγορά και την ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων.

Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,21% στις 2.312,96 μονάδες και ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 3,04% στις 698,08 μονάδες.

Στις τράπεζες συνεχίζει το μπάσιμο σε Alpha Bank και Πειραιώς καθώς υστερούσαν σε κίνηση με τις άλλες δύο με την πρώτη να καταγράφει άνοδο 4,56% στα 1,204 ευρώ και την Πειραιώς κατά 4,48% στα 1,515 ευρώ.

Η ΕΤΕ ξεπερνά τα 4 ευρώ με άνοδο 2,91% φτάνοντας σε πολυετή υψηλά, και η Eurobank ενισχύεται κατά 2,5% στα 1,0865 ευρώ.

Κέρδη επίσης για τη ΔΕΗ στο 2,7% και τα 8,375 ευρώ αλλά και για τον ΟΤΕ (0,84%) τη Viohalco (1,75%), και ηπιότερα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Titan, τον ΟΠΑΠ και η τη ΜΟΗ.

Ήπιο profit taking σε Jumbo, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι «βλέπει» τώρα η Citi για τις ελληνικές τράπεζες και τα τραπεζικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider